дом Общество Борисов разпореди на министрите: Всеки човек и бизнес да бъдат обгрижени, бъдете...

Борисов разпореди на министрите: Всеки човек и бизнес да бъдат обгрижени, бъдете гъвкави!

0
ДЯЛ

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет.
„Искам да не залитате в най-лесното – заповеди за забрани. Искам точно обратното – всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, категоричен беше Борисов. Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря – образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19.
В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система, съобщиха от правителствената пресслужба. Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.
Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят Борисов.
По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов запозна членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера. Министър-председателят постави акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС.
Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.
„Много бързо хората забравят кризата – те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова – очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияCOVID ситуацията: 2-ма починали, ученик и медици са сред новозаразените през последните 24 часа
Следваща статияОт понеделник зам.-кметът Светлана Маркова влиза като доброволец в МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here