дом Здраве Борисов: В страната ни има готовност да се започне производство на медикаменти...

Борисов: В страната ни има готовност да се започне производство на медикаменти на хининова основа

0
ДЯЛ

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус, съобщиха от правителствената пресслужба.
В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.
Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.
Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНяма заразени от коронавирус в Шумен, всички проби са отрицателни
Следваща статияЗадържаха шуменец, шофирал надрусан посред бял ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here