дом Здраве Болницата в Шумен със 132% заетост на COVID легла

Болницата в Шумен със 132% заетост на COVID легла

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Болницата в Шумен е най-натоварена в страната по отношение на хоспитализирани с COVID-19. Към момента заетостта е 132%. „Това означава, че в Многопрофилната болница за приети повече пациенти с коронавирус от определените за целта места“, заяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.
Висока е заетостта на леглата за COVID и в останалите болници в Североизтока – в Търговище – 82%, Русе – 77% и Разград – 71%.
В градовете, където заболяемостта е между 600 и 1 000 на 100 000 души ще се разкрият болници само за лечение на COVID-19. В този диапазон попадат градовете Варна, Враца, Монтана, Перник, Благоевград, Русе и др. Над 1 000 заболели на 100 000 население има в Габрово и София.
Заболяемостта в България за изминалите две седмици е 658 на 100 000. По този показател сме на 13 място в Европа. Индексът на смъртността обаче стремглаво се повишава и за отчетения период вече е 14.3 на 100 000 души, което ни поставя на трето място в Европа.
40% от тестваните у нас са положителни за коронавирус, сочат още данните. Към момента броят на тестваните продължава да е 900 на 100 000 души.
От 11 492 легла, за хора в средно тежко положение, са заети 5 316, което е 46%. От интензивните 1 257 легла към момента са заети 313 или 25%.
Броят на инфектирания медицински персонал в страната е 4 330. Активните случаи са 2 313. От тях 2 159 са на домашно лечение. Хоспитализирани са 154-ма, а десетима са в интензивни отделения. Към момента битката с болестта са изгубили 22 лекари и деветима души друг медицински персонал.
„Ситуацията е такава, че трябва да решим ще спазваме ли действащите мерки или налагаме по-строги мерки. В противен случай ще има много загубени животи“, категоричен бе доц. Ангел Кунчев.
За пореден път здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма недостиг на лекарства в страната и отново апелира гражданите да не се презапасяват с медикаменти и да не предприемат самолечение. „Безразборното приемане на антибиотици ще доведе до резистентност. Това в бъдеще време ще ни изправи пред ситуации, в които няма да може да лекуваме бактериални инфекции и възпаления“, предупреди Костадин Ангелов. Той информира още, че ще предстои да се внесат още 1 000 000 антигенни тестове. Те ще бъдат предлагани в аптеки и магазини. Други десетки хиляди ще бъдат разпределени между РЗИ-тата в страната.
Предстои жителите на един град у нас да бъдат тествани за коронавирус. Кое ще е населеното място, предстои да се реши.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия36-годишен мъж задигна телевизор и тунер от частен дом в Мировци
Следваща статияЗадържаха мъж и жена рецидивисти за кражба на катализатори в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here