дом Култура Бойко Илиев: Щастлив съм, че поставям „Осъдени души“ в Шумен

Бойко Илиев: Щастлив съм, че поставям „Осъдени души“ в Шумен

0
ДЯЛ

„Осъдени души“ е най-новото заглавие в афиша на Драматично куклен театър „Васил Друмев“. Режисьор е Бойко Илиев, негова е и драматизацията. А главните роли на отец Ередия и Фани Хорн са поверени на Ники Илиев и Елена Петрова. С известните актьори ще си партнират Любомир Ковачев – Жак Мюрие и актьори от Шуменската трупа.
Премиерата на спектакъла е на 31 януари на голяма сцена.
„Свързан съм с Шумен. Градът ми е останал в сърцето, защото започнах оттук. Създадохме не малко спектакли“, сподели режисьорът Бойко Илиев.
Колкото и романът да е драматичен и трагичен дава ни сили да покажем прераждащата сила на любовта, стигаща до саможертва, както при героите в романа на Димитър Димов. Не случайно неговите героини са фатални, страстни докрай, каза той.
Каквото става по света вече ни докосва, за добро или лошо. А за да продължава този свят сигурно трябва да има силни личности като Фани, Ередия и Жак, смята Илиев.
Фанатизмът е не само испанска болест, това е онази болест, която има своите добри и лоши страни в съвременния свят, анализира режисьорът.
Според него връзката ни с тези осъдени души е много пряка и същностна. Смислена. И затова си струва връщането към гениалния роман. А публиката да се опита да заживее със страстта на героите. Представени модерно за своето време.
На въпрос на 24shumen.com дали неговият прочит има допирни точки с прочита на големия Въло Радев във филма, като ключови послания, отговорът на Илиев бе: сигурно има допирни точки. Въло Радев е верен на романа. Опитва се да начертае една визуална картина на Испания и на душевните битки на героите си в контекста на гражданската война.
Режисьорът благодари на ръководството на театъра за реализацията на този проект – приключение.
„В последните години се правят спектакли, които в голяма степен не възпитават вкуса на публиката, не дават възможност да се стига до дълбочина. До стойностни представления. Но ни си го позволихме с постановката на Бойко Илиев“, заяви актрисата Елена Петрова.
Тя сподели че, й се налага да бъде хвърляна от режисьора в едни бездни, което е много трудно. Но на нея й харесва, тъй като открива в себе си съвсем други светове.
Петрова представи героинята си като отново счупена на парчета. Отново има една издрана и изпепелена душа заради любовта, единствената причина да бъде жива. Макар, че казва, че е мъртва и не знае защо живее на този свят. Даже галопира към лудостта.
Тя очаква спектакълът да намери своята публика. Да го оцени. Да го почувства. Да се развълнува.
„Чел съм романа. И винаги ми се е искало, ако стана актьор да мога да изиграя ролята на отец Ередия. Това се случи и си казах „Това е съдба“, разказа актьорът Ники Илиев. Той гледа на работата си като вид катализатор. И чрез нея всеки може да изкара тъмната си страна, която има.
Той оценява ролята на езуита Ередия като многопластова и дълбока. Чувства се щастлив, че участва в тази пиеса.
„Материалът е взет присърце. Заложихме на високия професионализъм при поставянето на един такъв стойностен текст. Отглеждахме проекта отдавна, той не е случаен“, влиза в темата директорът на театъра Димитър Димитров. И отсече: Шуменският театър е крепостта на българската драматургия, а пък аз съм рицарят, който прави тази крепост.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзрастните хора от Старческия дом в Шумен вече са настанени в новата сграда
Следваща статияОбщина Шумен осигурява безплатна топла храна за 110 души с ниски доходи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here