дом Общество Близо 800 изоставени трошки са премахнати от улиците на Шумен за година...

Близо 800 изоставени трошки са премахнати от улиците на Шумен за година и половина

0
ДЯЛ

Повредени, стари и изоставени автомобили ръждясват между жилищните блокове и по улиците в Шумен. За това ни сигнализираха читатели на 24shumen.com, които се оплакваха, че не могат да паркират пред жилищните си блокове си защото има коли, които са оставени да гният с години.
Автомобилите не само заемат пространство за паркиране, но и улесняват трафикантите на крадени коли, които често се възползват от валидните им регистрационни табели.
Вариантът да оставите колата си да ръждясва на улицата не е много добър, тъй като все някога в Общината ще получат оплакване срещу вас и ще ви глобят със солидна сума, която е между 100 и 1 000 лв.
Близо 800 автомобили са премахнати за последната година и половина. Близо 12 са собствениците, които не са потърсили автомобилите си и само 1, който е откупил возилото си от площадката за временно съхранение, отчитат от Общината.
„Автомобилите, излезли от употреба са много, особено тези по селата. Затова ние молим гражданите, като видят такива автомобили, да ни подават сигнали на денонощния телефон 054/857 677 в Община Шумен“, това каза за 24shumen.com Борислав Станев – главен експерт по контрол и чистота към община Шумен.
„Наскоро имахме случай, при който търсихме стария собственик, защото се оказа, че новият не е прехвърлил колата. Имаме много такива случаи на неуредена собственост на автомобили, с които се сблъскваме всеки ден“, допълни още Станев.
Гражданите всекидневно подават сигнали за ръждясали автомобили със спаднали гуми, но се оказва, че това не е определящ критерий една кола да бъде премахната.
След постъпването на сигнала автомобилът бива проверяван дали отговаря на Наредбата за излезли от употреба МПС-та. Един от основните критерии е возилото да е с незаверен технически преглед за срок от две години от определената дата за следващ преглед. Специална комисия към Общината, в която влизат и представители на Пътна полиция определят кои автомобили подлежат на премахване. До собственика на автомобила се изпраща предписание, в което му се дава 14 – дневен срок той доброволно да премести в частен терен автомобила си. Ако това не бъде направено, автомобилът бива изместен принудително от оператор за разкомплектоване, с който Общината е сключила договор за услугата. Операторът съхранява автомобила още 14 дни, ако и тогава собственикът не потърси возилото си, за да го откупи, му остава да се прости с него завинаги.
Всеки собственик на автомобил има задължението да съхранява колата си в район, който е негова собственост, а не държавна или общинска.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт Шумен до Париж: Наши спецполицаи разбиха банда, изнасяла секс робини в чужбина
Следваща статияВременно затвориха ул.„Съединение”, премахват опасни клони