дом Култура Блестящият пианист Веско Стамболов на шуменска сцена

Блестящият пианист Веско Стамболов на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Блестящият пианист Веско Стамболов гостува в Шумен днес 20 септември с богата програма. Съвместно с диригента на Симфониета-Шумен Станислав Ушев ще представи два инструментални концерта. Двадесетият клавирен концерт на Моцарт е една от най-драматичните му творби, предшестваща величествения Реквием. Те не случайно са в една и съща тоналност – ре минор. Премиерно в нашия град ще прозвучи и Концертът за пиано и оркестър от Любомир Пипков – композиторът с личен стил, който се отнася към най-ценните страници на националната ни музикална литература. В ярката концертна програма са включени още „Въведение и танци“ към операта на Пипков „Момчил“. Вторият концерт от 65-ия творчески сезон на шуменските симфоници ще се състои по традиция в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19:05 часа.
Веско Стамболов е концертирал в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Възпитаник е на СМУ – Варна и НМА „Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков.
Осъществил е редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (шест рецитала); на фестивалите в Маон, Сюдадела и Афленц, „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Варненско лято”, в Нюрнберг, Истанбул и пр. Реализира първото в България интегрално изпълнение на  8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и на останалите концерти за 2, 3 и 4 клавира и оркестър. Германската звукозаписна компания “Metarecords” издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах. Единственото в Европа професионално списание за клавирно изкуство –  “Pianonews” отличава първия му Бахов  диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти. 
Репертоарът му включва над 37 концерта за пиано и оркестър. Солирал в над 200 концерта на всички оркестри у нас.
Носител е на награди (между тях – пет първи) от наши и международни конкурси. Носител е на „Кристална лира” – 2004.
От 2001 г. до 2012 г. преподава пиано в Националната Музикална Академия в София, а от 2012 г. живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНуридин Исмаил vs Мая Манолова: Омбудсманът лъже и сипе клевети, ще стигнем до съд
Следваща статияПарламентът гласува оставките на тримата министри

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here