дом Други Бисерка Йовчева – един живот като алгоритъм от трудности и успехи

Бисерка Йовчева – един живот като алгоритъм от трудности и успехи

0
ДЯЛ

Тя е създала едни от най-успелите информатици у нас. Носител е на награда на Българската асоциация по информационни технологии за специален принос в IT индустрията и подготовката на едни от най-добрите състезатели по програмиране, донесли на страната отличия от престижни международни състезания.
Нейният живот компютри, програмиране, информатика и математика. Работата с ученици и студенти е каузата на живота й. Нейни възпитаници са носители на много медали и награди от най-престижните състезания по информатика у нас и по света. Приемат ги за студенти в най-престижните университети в чужбина още преди да напуснат ученическата скамейка.
За приятелите, учениците и студентите тя е просто Бисерка. Представяме ви Бисерка Йовчева.
Родена и отраства в Омуртаг. Още като дете мечтае да стане учителка. В прогимназиалните класове попаднала на невероятна учителка по математика. В гимназията преподавателят й по точни науки се превърнал в неин идол. Неусетно интересът към математиката се превърнал в обожание към точната наука. Докато другите деца играели на улицата Бисерка Йовчева се забавлявала с решаването на задачи. Някак без да иска се оказало, че всичките й ученически тетрадки били пълни с фигури, по които е решавала задачи.
Дошло време да кандидатства и без колебание избрала модерната за онова време специалност „Математика и информатика“ в тогавашния Висш педагогически институт “Константин Преславски” в Шумен.
Интензивните занимания с програмиране и информатика Бисерка Йовчева започва през 1984 година. На “Правец 82” в двете компютърни зали на висшето училище като първопроходци в нова дисциплина тя и колегите й овладявали компютърния език “Паскал”.
Животът не й спестил и неудачите. Завършила института, но се оказало, че в радиус от 40 километра няма свободни работни места за учители по математика.
Започнала учителската си практика с преподаване на информатика в селата Веселиново, Изгрев и Каолиново. Струвало й се интересно. Всяка сутрин ставала в пет часа. Пътувала с автобуса. Преподавала цял ден, а късно вечер се прибирала в Шумен. Това продължило няколко години, защото през 1985 г. се явила и спечелила конкурс за преподавателско място в Шуменския университет.
Животът продължавал да тече в обичайните си рамки. В началото на 90-години на ХХ век у нас започнали да се провеждат национални олимпиади по информатика. Първите ученици, които подготвила за участие в подобно състезание били от Техникума по икономическа информатика в Търговище. През 1995 година започва да работи с възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен. Следват дни на усилена подготовка. Първият пробив идва през 1996 година – класиране за националните зимни математически състезания в Русе. Като всяко първо нещо представянето не било идеално, по-скоро се доближавало до пълния провал. Това не ги отказва, а ги мотивира за още по-усилена работа.
През 1998 година двама от шестчленния отбор се класират за трети кръг на националната олимпиада по информатика. Същата година, на 1 април Бисерка Йовчева създава Школата по информатика “А и Б”. Идеята за школата била провокирана от факта, че по това време училищата не разполагали със средства, за да осигурят добро обучение по информатика. В учебните заведения нямало много компютри. Малко била техниката и в университета.
Бисерка Йовчева теглила заем и закупила компютри и всичко необходимо за нормален учебен процес в школата.
Пътят към славата и успехите започва с няколко компютъра в офиса на Дружеството за разпространения на знания в Шумен. Там Школа “А и Б” започва дейността си.
Налага се да регистрира и частна фирма, за да отчита събраните за обучението такси.
2002 е годината, в която цяла България научава за Школа „А и Б“. Тогава на зимните математически състезания отборът на Бисерка Йовчева прави много силно класиране.
Следват години на още по-големи успехи.
През 2004 година Ростислав Руменов извоюва първото голямо класиране. Тогава младежът е едва в осми клас, а вече бил класиран в разширения национален отбор по информатика. До сформирането на звездният и непобедим отбор на Школата обаче предстои труден път. В същото време Бисерка Йовчева работи и по създаване на своята Спираловида теория на обучение. С нея тя защитава и дисертация.
Спираловидният подход е нещо елементарно. Той се използва в преподаването на всички дисциплини в момента. Специфичното при него, е че децата постепенно и плавно, в процеса на преподаване, придобиват и разширяват познанията си по даден предмет.
Методите и на обучение са успешни и успява да създаде едни от най-успешните млади информатици в България.
Учениците й я възприемат като приятел. Често плачат на рамото й след нещастно приключила любов или взаимно се посвещават и изкуството на готвенето.
Днес вече Бисерка Йовчева е утвърдено име в света на информатиката. Не рядко получава предложения да премести Школа „А и Б“ в София или Варна. Тя обаче смята, че вече е късно за ново начало, а и изграденото в Шумен е толкова голямо, че не би могло да се повтори на друго място.
Извън информатиката най-добре се чувства в компанията на двете си внучета – момче и момиче. Дъщеря й обаче не иска баба им да ги възпитава, за да не направи и тях програмисти.
Извън информатиката, изявената преподавателка споделя, че обича да слуша музика, а приятелите й са на възраст между 11 и 20 години. Те й помагат да преодолява предателства и загуби. Споделя, че им е безкрайно признателна, защото заедно са извървели трудния път към успехите.
Днес възпитаници на Бисерка Йовчева работят в най-известните и мощни IT компании по света и у нас.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Върбица изпълнява програма по благоустрояване на населените места
Следваща статияПрогнозата: Слънце и облаци ще се редуват днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here