дом Здраве Билкарят Георги Андонов: Чай от черен бъз и бял бор гонят простудата...

Билкарят Георги Андонов: Чай от черен бъз и бял бор гонят простудата и грипа

0
ДЯЛ

Чай от връхчета на бял бор и плод на черен бъз срещу простуда и грип, препоръчва известният в Североизточна България билкар Георги Андонов. Той се занимава с билки още от дете. Професионален билкар е от 1982 година, а през 2000 година е приет за член на Съюза на билкарите.
„В този сезон хората най-често страдат от възпаление на гърлото и горните дихателни пътища, простуда и грип. За облекчаване на състоянието аз препоръчвам да се пие чай от липа или мащерка. Приемането на много чесън също помага и предпазва“, съветва още Георги Андонов.
През зимата за хората, които страдат от слабо оросяване на крайниците, билкарят препоръчва да смелят семена от синап. Полученият прах да поръсят леко вътре в обувките си. „Това загрява ходилата. Трябва да се внимава обаче с количеството, за да не се стигне до изгаряния“, предупреждава Андонов.
Комбинацията от резене, пчелник и анасон специалистът препоръчва при проблеми с дихателните пътища. „Две супени лъжици от дрогата се варят половин час в половин литър вода. Най-добре е отварата да се подслади с небет шекер“, съветва още билкарят. Той препоръчва при тежка и упорита кашлица да се правят редовни инхалации с евкалиптово масло.
„Когато стане много мразовито хората с високо кръвно не трябва да излизат навън, защото студът свива кръвоносните съдове, а това повишава рязко кръвното налягане и може да доведе до инсулти или инфаркти“, предупреждава бай Георги.
Изпитан лек против висока температура е чай от черен бъз, риган и волски език.
Бай Георги лекува високата температура при деца с чесън в зехтин. „Една глава чесън се обелва и счуква на каша. Прибавя се зехтин и се слага на тих огън да се пържи. Когато цветът на чесъна стане светлокафяв се маха от огъня. С тази смес вечер се масажират гърдите и ходилата на детето“, обяснява специалистът и добавя, че интересът на хората към билките винаги и във всички времена е бил голям.
Опитният билкар обаче предупреждава, че неговите рецепти са най-ефикасни в начална фаза на заболяването и помагат за облекчаване на състоянието. „При тежка простуда и грип трябва да се потърси лекарска помощ. В никакъв случай не се самолекувайте с антибиотици“, съветва още Георги Андонов.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНСИ: Половината българи живеят с под 390 лева на месец
Следваща статияЕвангелисти дават на съд Закона за вероизповеданията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here