дом Общество Бизнес-форуми на БТТИК в Турция

Бизнес-форуми на БТТИК в Турция

0
ДЯЛ
Председателят на УС на БТТИК Фикрет Индже и председателят на Търговско-промишлената палата в Чорлу Ибрахим Гюнюл подписват споразумението за съвместна работа.

Българско-турската търговско-индустриална камара проведе бизнес-семинари в най-големите промишлени центрове в тракийската част на Турция. Те се проведоха в градовете Чорлу и Черкезкьой, в партньорство с търговско-промишлените палати в тези градове.

 

Форумът в Чорлу

Целта на форумите беше турският едър бизнес да получи по-детайлна и конкретна информация за възможностите за инвестиции в България. Темите на семинарите бяха две: възможности за инвестиции у нас и как турският бизнес може да използва еврофондовете за реализация на свои проекти. Лектори бяха експерти от престижната консултантска компания „Прайсуотърхаус Купър“, членове на БТТИК.
Бизнес-форумите се проведоха при завиден интерес от турския бизнес в двата града и бяха посетени от над 100 бизнесмени. Основните въпроси бяха свързани с цените на консумативите у нас – ток, вода, газ, работната заплата и наличието на работна ръка в определени региони, визова и данъчна политика на България и др. Определен интерес имаше и към различните индустриални паркове и свободни зони, както и по-подробна информация за инвестиционния климат в региони като Бургас, Варна, Пловдив, Шумен и др.

 

Семинарът в Чорлу

На бизнес-форумите от българска страна присъстваха председателят на Управителния съвет на Камарата Фикрет Индже, изпълнителният директор Венцислав Венков и координаторът на Камарата Менент Шукриева.
Чорлу и Черкезкьой са региони, в които работят над 1500 големи турски компании от всички отрасли на икономиката, електроника, роботизация, текстил и др., разположени в няколко свободни зони и индустриални паркове. Близо 50 от тях са в топ 500 на турския бизнес.
В рамките на форумите се проведоха и работни срещи с председателите и членовете на управителните съвети на българската и турските камари в Чорлу и Черкезкьой Ибрахим Гюнюл и Сюлейман Козува.
Беше подписано споразумение за бъдеща обща дейност между БТТИК и търговско-промишлената палата в Чорлу. Подписите си под документа поставиха Фикрет Индже и председателят на палатата в Чорлу Ибрахим Гюнюл.
Представителите на БТТИК проведоха работна среща и с генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, с консул Андон Андонов и с търговския аташе в консулството ни в Истанбул Тошко Томов.
Бяха обсъдени задачи, свързани с предстоящия икономически форум с участието на министрите на икономиката на България и Турция на 2 април в Истанбул. Обсъден беше и съвместен проект между генералното консулство на България в Одрин и БТТИК за обмен на журналисти от Шумен, Разград и Одрин през есента.
В рамките на визитата в Турция изпълнителният директор на БТТИК Венцислав Венков се срещна и с областния управител на Одрин Гюнай Йоздемир. Двамата обсъдиха възможностите за провеждане на подобни форуми и на територията на област Одрин.
На всички срещи домакините от Турция подчертаха изключително важното значение от подобни бизнес-контакти и изразиха желание те да продължат под формата на презентации на индустриални зони и паркове от България, както и показване на възможности за инвестиции в конкретни градове и региони на България.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтпадат ограниченията за тежкотоварните автомобили
Следваща статияШумен отбеляза 73 години от Дравската епопея (снимки и видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here