дом Общество Без задължителна редукция на наказанието при призната вина

Без задължителна редукция на наказанието при призната вина

0
ДЯЛ
Pixabay.com

При определяне на наказанието за умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване съдът да прецени дали е допустимо да има редукция на наказанието, и ако е допустимо, тя да не бъде повече от 1/5 от размера му. Това реши на първо четене парламентът, като прие изменение и допълнение на Наказателния кодекс /НК/, внесени от ГЕРБ, съобщава novini.bg.
„За“ бяха 97 депутати, 62-ма бяха срещу поправките, като левицата поиска те да бъдат оттеглени.
Целта на измененията е да се запази институтът на съкратеното съдебно следствие, за да се съхрани съществуващата до момента бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде на съда правото на преценка при определяне на наказанието, предвиждат текстовете.
Въвежда се и аналогично правно решение относно двете най-тежки наказания в българската правна система – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, като се предвижда съдът да има възможност на преценка при определяне на размера на наказанията.
Със законопроекта се въвеждат и изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза по наказателноправен ред, като се предвижда наказанието за длъжностно присвояване да се налага и когато деянието е извършено от чуждо длъжностно лице.
Предлага се в заключителните разпоредби, чрез допълнение на чл. 411а от Наказателно-процесуалния кодекс, на Специализирания наказателен съд, с оглед на неговата компетентност, да бъдат подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия13 кандидати влизат в битката за кметския стол в Шумен
Следваща статияЛек ръст на браковете, увеличават се и разводите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here