дом Други Без дипломати на молитвата в Томбул джамия за Курбан байрам

Без дипломати на молитвата в Томбул джамия за Курбан байрам

0
ДЯЛ

Със специална петъчна молитва (намаз) в Томбул джамия започна Свещеният празник за мюсюлманите Курбан Байрам в Шуменска област. Стотици мюсюлмани пристигнаха още в 7 часа сутринта, както е по канона в ислямската религия, за да се помолят за здраве и берекет. За първи път тази година на молитвата във втората по големина джамия на Балканския полуостров, не присъстваха дипломати от Генералното консулство на Република Турция в Бургас, забеляза репортер на 24 shumen.com. Сред богомолците беше бившият депутат от ДПС Четин Казак, сега член на ръководството на партията, общински съветници и бизнесмени. Липсваха и кметове.
Пророкът Мохамед изисква от всеки като мюсюлманин да бъде милостив, смирен и да не отмъщава, ако му сторят зло. Да забрави. А към ближните да има светли мисли и да израства духовно. Да богатее в добродетели. Да не се блазни от материални блага и да завижда, ако някой е преуспял повече от него. Това заяви пред присъстващите в проповедта си след молитвата районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Храмът се оказа тесен да побере правоверните, които изпълниха и част от двора пред храма. Някои се молеха върху ритуални килимчета даже пред врата на джамията.

„Днес е голям празник за мюсюлманите. Дойдох, за да се помоля за светли дни. Всички да са живи и здрави. Да бъдем единни. И най-важното, да запазим достойнството си”, заяви пред 24 shumen.com Четин Казак.
Деца очакваха с нетърпение службата в храма да свърши по-бързо, за да получат бонбони за празника. Беше спазена традицията по-заможните да подпомогнат с дребна сума нуждаещите се възрастни хора.
На въпрос какво е посланието му към мюсюлманите за празника, имамът на Томбул джамия Мустафа Ахмедов заяви: „Ако обичате, затворете вратата”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоредица от проверки на язовир Тича завършиха с 5 акта
Следваща статияЗапочват мащабни ремонти на улиците в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here