дом Други Безводие мъчи от месеци хората в две върбишки села

Безводие мъчи от месеци хората в две върбишки села

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Безводие в горещите юлски дни, вече втори месец, мъчи жителите на две села в община Върбица – Бяла река и Тушовица.
„На режим сме. Няма никаква полза хората да се бунтуват и да не се бунтуват. На всички ни писна, какво да правим, не знам“, заяви пред 24shumen.com кметът на Тушовица Хъкмет Мурадали.
Той обясни, че се изчаквало да се събере вода и да се пусне само за часове в Бяла река, а после и при тях. Най-тежко било положението по високите части на селото, където водата свършвала бързо. Докато положението в Бяла река било повече от критично. 3-4 дни се чакало водоемът да се напълни.
В тази ситуация жителите са притеснени как при сух режим ще си посрещат гостите на предстоящия празник Курбан Байрам и дали ще съумеят да приготвят богата трапеза, както е редно.
„Кметът на Върбица е много активен и работи по въпроса с безводието, но засега няма ефект“, смята кметът Мурадали и посочи причината за проблема – дългото трасе, което трябва да се смени.
„Да, така е. Трасето е силно амортизирано, теренът е пресечен, възникват аварии, които се отстраняват трудно“, сподели кметът на Върбица инж. Мердин Байрям. Той уточни, че още преди 3 години е внесен проект за реконструкция на водопроводната система, има разрешение за строеж. Но проблемът е недостиг на средства.
Ето и позицията на ВиК Шумен, изразена от управителя Жанета Панайотова:
„Проблемът е чисто технически. Трасето е много старо, ежедневно отстраняваме аварии. Работим на няколко фронта по много тежък терен. Извършваме дейности по профилактика. Това е планински участък, много насечена местност, предимно скалиста. Огромна част от авариите изобщо не са във видимата част на трасето. Какво сме направили покрай трудностите за решаване на проблема заедно с Общината? Работи се в посока финансиране за изграждане на ново трасе. Община Върбица вече кандидатства за финансиране. Съзнаваме, че това ще отнеме много време, периодът е дълъг. В момента търсим варианти за алтернативни източници в двете села. В едно от селата има възможности да бъде изграден дълбок сондаж. По тази тема сме разговаряли с общинския кмет инж. Байрям. Той прие идеята“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДаниел Даулов получи „Златна значка“ на Шумен за постижения в спорта
Следваща статияПредставителят на Общината ще гласува „против“ за част от заема на ВиК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here