дом Общество Баш майсторите на кюфтета ще мерят умения на конкурс в Драгоево

Баш майсторите на кюфтета ще мерят умения на конкурс в Драгоево

0
ДЯЛ

Конкурс за най-голямо, най-нестандартно и най-оригинално кюфте организират в село Драгоево, община Велики Преслав. Мотото в надпреварата е „Кюфте от какво ли не“.
„Да, ще има такъв конкурс. Кметството и местното читалище са организатори. Очаквам интерес към готварския конкурс“, заяви пред 24shumen.com кметът Вичко Вичев.
Инициативата е предвидена за 12 октомври, като част от фолклорния фестивал „Драгоево пее и танцува“. А състезанието за кюфтета се посвещава на Петковден и храмовия празник на драгоевската църква „Св.Петка“, която е една от най-старите в Шуменска област.
„Конкурси за кюфтета всяка година се провеждат и в село Васил Друмев. Ние сме гостували. Много е интересно. Важни са срещите с хората, контактите“, заяви жена от Драгоево, която ще участва в конкурса. Тя похвали идеята на драгоевския кмет, който според нея заимствал модела за конкурса от друго село.
Изискванията към участниците в предстоящия конкурс в преславското село са кюфтета да са приготвени от свинска, телешка, даже и пилешка кайма, но не и от дивечова и с нерегламентиран произход.
Вече е започнало записването. Няма яснота дали майсторите трябва да са само от селото или може и от близките села. Но този въпрос организаторите ще изяснят.
В програмата е включен втори конкурс за „Баш майстор на младо вино и драгоевски вкусотии“.
За главен дегустатор и жури е ангажиран видният кулинар Ути Бъчваров.
Градусът на настроението за празника е ангажимент на ансамблите за народни песни и танци „Мадара “ и „Звънче“. Както и на известния изпълнител на народни песни Денислав Кехайов.
От сцената ще прозвучат действителни случки и истории, разказани задължително на популярния в региона драгоевски диалект.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПреподаватели от ШУ участваха в научен форум по проблемите на медиатекста
Следваща статияКрасимир Костов тръгва към нов мандат с „Властта произтича от хората и трябва да се върне при тях с грижа“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here