дом Наблюдател Багер събори имот в Хитрино, собствениците ще сезират Главна прокуратура

Багер събори имот в Хитрино, собствениците ще сезират Главна прокуратура

0
ДЯЛ

Докато полицията и прокуратурата разследват дали е законно съборена част от гараж в Хитрино, тези дни багер го събори окончателно, без да бъде уведомен собственикът на имота Тунджай Акиф. По негова жалба Районна прокуратура извършва проверка, като преписката от разследването ще бъде изпратена на Специализираната прокуратура по компетентност, съобщи наблюдаващият прокурор Жулиета Стоянова.
Според юристи работата на прокуратурата ще бъде съществено затруднена, тъй като багерът вече е унищожил доказателства, необходими за новото разследване в София. За събарянето на имота на Акиф в Административен съд Шумен вече е образувано дело. Потърпевшата страна обжалва заповедта на кмета Нуридин Исмаил за премахването на постройката предвид констатираното състояние, че не подлежи на заздравявяне и укрепване в интерес на здравето на гражданите. Според юристи, тъй като заповедта се обжалва в съда, това спира изпълнението й. А в конкретния случай, това законово изискване не е спазено от длъжностни лица в Община Хитрино.
На 13 декември около 17.00 часа минавах край гаража. Ужасих се, когато видях, че в очертанията на имота ми е влязъл багер. Тухлите от стените падаха с трясък. Една от стените вече беше съборена преди няколко месеца, подал съм жалба в прокуратурата, сподели пред 24shumen.com собственикът Тунджай Акиф. Когато попитал багериста има ли документ за събарянето, отговорът бил:“да, имам“. А на въпрос, защо като собственик на имота не бях уведомен, последвал отговор: „не зная“. Багеристът не се притеснил от присъствието на собственика и продължил работата си. След което изчезна, без дори да се представи, уточни Акиф.
Изплашена, сестрата на Акиф звъннала на тел. 112. Реакцията била бърза, тъй като веднага пристигнал дежурен екип от Районното управление на полицията в Шумен. Свидетели на акцията по събарянето дали показания. Акиф твърди, че за разрушаването на гаража, не е бил уведомен и не му е представен констативен протокол. Затова смята да сезира Главна прокуратура с жалба.
Публикуваме и гледната точка на зам.-кмета на Община Хитрино Ахмед Ахмед по спорния казус. Даваме му думата без редакторска намеса:
„За събарянето имаше протокол, изготвен от експерти на Общината. Беше издадена и заповед на кмета. Сградата беше освидетелствана от комисия, която извърши проверка. Собственикът беше предупреден да премахне обекта доброволно. Дадохме му срок. След като не предприе никакви действия, бяхме принудени да действаме принудително“.
Според адвокат Галина Ганева, собственикът на имота е трябвало по закон да бъде уведомен за окончателното премахване на постройката. Процедурата трябвало да се спазва. Тя не се ангажира с коментар дали в случая се касае за административно нарушение или престъпление. Правото на собственост е неприкосновено. Заповедта на кмета за събарянето се оспорва в съда, обясни адвокатът. Ганева сподели, че от потърпевшата страна, на която тя е адвокат, й разказали, че никой от Общината не ги е уведомил, че на въпросната дата ще дойде багер, който ще разруши обекта.
Странно е защо преди започване на действията по принудителното изпълнение за заповедта на кмета на общината, с цел обезопасяване на района, строителната площадка не е била оградена със сигнални ленти, каквито са изискванията на Приложение №1 към решение на Общинския съвет в Хитрино. Въпросното приложение е част от Наредба за принудително изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях. Не бяха поставени никакви сигнални ленти, твърди Тунджай Акиф.
Според експертиза, изготвена от вещото лице по административно дело 320/2017 г. инж. Маргарита Йорданова, гаражът не е бил застрашен от самосрутване, след като ударната вълна от експлозията на цистерните миналата година, не го е съборила. Имотът е ограден с мрежа с поставени предупредителни знаци, което го прави обезопасен за здравето и живота на гражданите. В момента сградата е наблюдавана и почиствана и не вреди в санитарно-хигиенно отношение.
Потърсен за коментар неотдавна, кметът на Хитрино Нуридин Исмаил каза: „Действително Общината продаде само земята на Тунджай Акиф. Ще седна с него да говоря само, когато ми покаже документ за собственост. Искам да видя как е придобил имота, две стърчащи каменни стени, които са потенциално опасни. Този негов имот, както го нарича, попада в терен на полицията. И затова трябва да се разчисти“.
След цялостното премахване на обекта, сагата с гаража, който попада в обсега на полицията, се заплита. След подаването и на втора жалба от собствениците, на ход е Главна прокуратура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаради съмнения за насилие по време на протеста: Привикаха Веселин Пенчев в полицията
Следваща статияВеселин Пенчев: Сигналът към полицията е опит да бъде смазан гласът на протестиращите (видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here