дом Общество Бабин ден е, празнуват и носещите имената Максим, Неофит, Валери и Валерия

Бабин ден е, празнуват и носещите имената Максим, Неофит, Валери и Валерия

0
ДЯЛ

Днес църквата почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит и Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.
Свети преподобни Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Името Максим идва от латински език и означава „най-голям“, „най-велик“. Неофит е от гръцки език и означава „новопокръстен“.
Максим е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.
В знак на почит го провъзгласили за игумен, но светецът отказал и предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори с езичеството.
Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия.
След години отново бил подложен на изтезания – отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата съдба сполетяла и свети Анастасйи. Двамата били изпратени на заточение в днешна Добруджа.
Имен ден имат Максим, Максимилиан, Неофит, Агнеса, Валери и Валерия.

Днес е и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.
От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празникът, както всяка година ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ-отделения в страната.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДетски конкурс по приказки на Шарл Перо организира регионалната библиотека
Следваща статияТози път снегът не успя да изненада институциите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here