дом Общество Антифашисти и социалисти почетоха 95-годишнината от смъртта на Еньо Марковски

Антифашисти и социалисти почетоха 95-годишнината от смъртта на Еньо Марковски

0
ДЯЛ

Днес се навършват 95 години от смъртта на Еньо Марковски. В негова памет дейци на Българския антифашистки съюз (БАС)и членове на БСП поднесоха венци и цветя пред паметника му, който се намира на площадка на ул. „Цар Освободител“, съобщиха от левицата в Шумен.

Слово в чест на политика, общественик и съгражданин пред събралите се граждани и членове на БСП произнесе председателят на БАС Стефан Кузманов. Еньо Жеков Марковски е политик от Българската комунистическа партия, деец на работническото движение в България.
Роден е на 9 септември 1873 г. в Шумен. Син е на каменоделец. Завършва „Право“ и работи като юрист.
Участва в Първата световна война като офицер от Х-та беломорска дивизия. От 1921 г. е народен представител. След преврата от 9 юни 1923 г. е арестуван. Умира в затвора на 11 октомври 1923 г. Погребан е в гробището в Шумен на централната алея за бележити личности.
В негова чест на името му е наречено VI основно училище, а до 1991 г. – и улица в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици и студенти ще гостуват в Община Шумен
Следваща статияДо месец – всяко школо с безжичен интернет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here