дом Наблюдател Анкетата: Знаят ли шуменци…?

Анкетата: Знаят ли шуменци…?

0
ДЯЛ

Запознати ли са жителите на Шумен с историята и паметниците в града?
Това е темата, по която питахме шуменци в анкета на 24shumen.com.
В градинката на бул. „Велики Преслав”, пред бивш магазин за дрехи втора употреба има разположен паметник, но знаем ли какво изобразява той?
Анкетата на медията показа, че много от жителите на града, дори не са го забелязали или не са му обръщали внимание. От анкетираните общо 100 души на различна възраст, едва 32-ма отговориха, че паметникът изобразява Ленин, който е прегърнал две деца. На въпроса каква е символиката обаче, всички се затрудниха.
„ Това е дружба, предполагам, но между кого и какво е искал да каже склупторът, не зная”, отговори Силвия Петрова.
Деца пък определиха монумента, като „татко на две деца, на които им е студено“.
На въпроса: Има ли място творението на комунизма в съвременния Шумен, гражданите също бяха многозначни.
„Никакви паметници не бива да се събарят, те са част от една епоха и са свързани с част от нашата история”, отговори шуменецът Йордан Димитров.
Имаше и мнения на коренно противоположната страна.
„ Не му е мястото тук, на мен лично ми изглежда пошло”, категоричен бе млад мъж, който живее в сградата зад паметника.
Деен гражданин пък предложи на мястото му да бъде изградено арт пространство като новоизградената арт градина – „Елеонора”.
Дали има място в града или не, Владимир Илич Улянов по-известен като Ленин – организатор и ръководител на Октомврийската революция, първият министър-председател на бившия Съветски съюз, е обявен за една от стоте най-влиятелни личности на 20 век”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКратер се отвори под пътното платно на булевард в Шумен
Следваща статия365 лева е размерът на целевата помощ за отопление през зимния сезон, за първолак – 250 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here