дом Култура Алеята на писателите ще бъде обогатена с над 30 паметника на творци...

Алеята на писателите ще бъде обогатена с над 30 паметника на творци от цял свят

0
ДЯЛ

Седем бюст-паметника на класици ще бъдат открити на 14 септември от 15:00 часа в Двора на крилицата в Плска. Алетя на писателите ще бъде обогатена с ликовете на Толстoй (скулптор- акад. Михаил Переяславец), Горки (ск. акад.Владимир Соскиев), Тургенев (ск. Борис Соскиев), Крилов (ск.Алан Казиев), Грибоедов ( ск. президент на Руската художествена академия акад.Зураб Церетели), Гогол (ск.акад.Салават Щербаков), Чехов( ск. акад. Александр Рукавишников). Всички паметници са финансирани от Двор на Кирилицата. Всеки паметник на писател е изработен от скулптор, който е от същата националност на твореца. По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България. Предстои откриване на паметници на украински, хърватски, беларуски, румънски, монголски, чеченски, дагестански, черногорски, якутски, бурятски, чукски писатели и др.
До няколко месеца Алеята на писателите в Двора на Кирилицата ще бъде обогатена от над 30 паметника на творци от цял свят. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на кирилицата. Официални покани са изпратени на висшето ръководство на България. Специална покана е отправена и към Валери Симеонов, чиято партия е основана на идеологията на бележития писател Николай Хайтов, а също така на Путин, Медведев, Лавров. По време на официалния брифинг на говорителя на руското правителство г-жа Мария Захарова, лично й бяха връчени поканите адресирани до нея и Лавров. Тя благодари сърдечно за поканите и отговори, че ще се консултира с ръководството на Руската федерация относно присъствие на събитието.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха каруца с незаконна дървесина в ДГС „Нови пазар“
Следваща статияЖители на две села в община Върбица излизат на протест заради безводието