дом Общество Актуват фирмата, която източи язовир „Дибич“

Актуват фирмата, която източи язовир „Дибич“

0
ДЯЛ

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) – Варна извършиха обход на язовир „Дибич“, при който е установено, че нивото на водата е на кота „мъртъв обем“ от шахтата, не е напълно празен и продължава изпускането му през основния изпускател. Язовирът няма издадени разрешителни за ползване с цел аквакултури. Проверката на място е по сигнал за източване на водите на язовира. На 9 юли 2020 г. изпълнителят „Монтажи“ ЕАД и подал информация в БДЧР за започване на контролирано изпускане за ремонтно-възстановителните работи и предстоящо почистване на 500 метра от речното легло след язовирната стена. Дружеството своевременно е уведомено, че изпусканите водни количества следва да са с минимални обеми, ненарушаващи нормалното провеждане на водите в речното русло на р.Боклуджадере. Известени са „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, РИОСВ-Шумен, община Шумен, областна администрация Шумен, ДАМТН.
За инвестиционно предложение „Обследване, анализ и извършване на ремонтно-възстановителни дейности на язовирна стена „Дибич“ и съоръженията към нея”, с възложител “Държавна консолидационна компания” ЕАД, има становище на РИОСВ-Шумен. Според становището на инспекцията за опазване на биологичното разнообразие и в съответствие на разпоредбите в Закона за опазване на околната среда не е необходимо провеждане на процедура по оценка на съвместимостта. Язовир „Дибич“ не е в списъка на комплексните и значими язовири за питейно-битови нужди, наблюдавани от МОСВ. Не е включен и в списъка за ползването на язовирите – държавна собственост, за стопански, любителски риболов и аквакултури. Той е публична държавна собственост (регистриран е под номер SHU-20938-1634 като яз. Дибич (Дибич-4-5) със собственик Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Язовирът е в списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция решение на правителството от 13 юли 2018 г. за определяне на „Държавна консолидационна компания” ЕАД – София, като търговско дружество, което да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири държавна и общинска собственост.
Инвестиционното предложение е с цел да се извършват ремонтно-възстановителни работи на язовирна стена „Дибич“ и прилежащите към нея съоръжения: преливник, бързоток, енергогасител; входна, изходна шахта, основен изпускател; корона, сух, мокър откос; почистване коритото на реката след язовирната стена; изграждане на контролно-измервателна система и прилежащи съпътстващи дейности.
В БДЧР няма уведомления за преместване на рибата. За извършеното изпускане без предварително уведомяване на компетентните органи, на изпълнителя ще бъде съставен акт по Закона за водите.
Информирана е ИАРА за предприемане на дейности по компетентност. Дейностите, свързани с разрешаване, контрол на риболова, както и прехвърляне на риба при изпразване на водоеми са от компетентността на ИАРА.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБолниците с части за лечение само на COVID, настаняват карантинираните в хотели
Следваща статияСледово куче и велосипедисти помагат за издирването на изчезналия Райко Илиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here