дом Здраве „Ако не аз-кой, ако не сега-кога?“: Здравните инспектори с призив към пушачите...

„Ако не аз-кой, ако не сега-кога?“: Здравните инспектори с призив към пушачите за отказ от цигарите

0
ДЯЛ

Регионалната здравна инспекция в Шумен ще отбележи на 15 ноември Международния ден без тютюнопушене с редица прояви срещу вредния порок и за стимулиране на българите за отказване от него.
По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година инициативата се провежда под надслов: „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“. Настоящото мото на кампанията напълно подкрепя въведената през юни 2012 година в нашата страна пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.
Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.
За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.
По повод 15 ноември – Международен ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Шумен организира следните дейности:
• Конкурс за рисунка с мото: „Защо светът да е сив, като може да е цветен?“ за ученици от I клас до VII клас.
• Семинари с медицински специалисти от училища и детски градини в Шумен и областта с презентация на тема: „Хронична обструктивна белодробна болест и тютюнопушене“ с гост-лектор д-р Первин Шакир, специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ – Шумен.
• Изнесен Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене и скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer” в ШУ „Еп. Константин Преславски“ Корпус I.
• Тренинги на тема: „Помислете и направете своя избор!“ с ученици от Професионалните, Профилираните гимназии и Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3 гр. Шумен.
• Беседа и презентации на тема: „Активно и пасивно тютюнопушене“ в началните и основните училища от Шумен.
• Акция в централната част на Шумен с раздаване на здравно-образователни материали, съвместно с доброволци от Българския червен кръст.
• Аранжиране на 3 витрини (пред сградата на РЗИ – Шумен, в Диагностично-консултативен център I, в ШУ „Епископ Константин Преславски“).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМинистър Вълчев пристига в Шумен за Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети
Следваща статияСъдът наложи глоба от 42 000 лева на шуменска фирма

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here