дом Политика Ако изборите бяха днес: ГЕРБ и БСП почти равни, пет партии влизат...

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ и БСП почти равни, пет партии влизат в парламента

0
ДЯЛ

Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това сочи проучване през октомври на института „Рего“ относно политическите и електорални нагласи.
Според него, за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за „Има такъв народ“ – 18,6 %, за ДПС – 8,3%, за Обединение „Демократична България“ – 7,6% и за „Изправи се. БГ“ – 3.9%.
Прави впечатление обаче твърде високият дял на нерешилите за коя партия или коалиция от партии ще гласуват (не е изключено част от тях да не упражнят правото си на глас) – 20,3%. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции. Трябва да се отбележи и сериозният дял на отказите от интервюиране, включително и страх от свободно изразяване на политическите нагласи сред анкетираните, посочват от института. 
Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място.  „Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност.   Все още несъздадения проект на Мая Манолова гравитира около 4 %, но е далеч от каквато и да е устойчива прогноза за сигурно попадане в следващия парламент. Обединените патриоти и Воля много трудно биха се доближили до изборната бариера. Атака и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов остават под 1 %.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия151 проверки на РЗИ през седмицата, няма нарушения
Следваща статия„Оправиха“ язовирите, въздуха, сега… ще ни зариват кладенците?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here