дом Общество Административният съд отхвърли жалби на Община Шумен срещу финансови корекции

Административният съд отхвърли жалби на Община Шумен срещу финансови корекции

0
ДЯЛ

Административен съд – Шумен отхвърли жалбата на Община Шумен срещу Решение за налагане на финансова корекция на Заместник министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г”.
С обжалваното Решение на Община Шумен е наложена финансова корекция в размер на 418 529, 94 лв. по договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, с обект „Извършване на строително-монтажни работи в СОУ „Трайко Симеонов“, съобщиха от Пресцентъра на АС.
В хода на протеклото съдебно производство съдът установил, че възложителят е допуснал нарушенията във връзка с проведената открита процедура по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, описани в обжалваното решение, тъй като утвърдената методика не позволява да се определи офертата, предлагаща оптимално съотношение качество/цена.
Установено е също, че липсва възможност да бъдат сравнени и обективно оценени техническите предложения в офертите. А участниците не разполагат с достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по качествени показатели. Налице е обосновано и доказано нарушение на принципите на публичност, прозрачност и равнопоставеност. Въвеждането на методика за оценка в отклонение от допустимите по смисъла на ЗОП показатели води до пряко ограничаване кръга на потенциалните участници и това несъмнено създава условия за неравно третиране на участниците в процедурата.
Съдът констатирал също, че незаконосъобразно комисията е отстранила участника „Автомагистрали Черно море“ АД с мотива, че от представените документи за четирима основни експерти – „Ръководител проект“, „Технически ръководител“, „Експерт ЗБУТ“ и „Експерт контрол на качеството“ не може да се установи по категоричен начин професионалния опит на лицата в определена сфера на дейност за точно определен период от време.
Воден от тези съображения решаващият състав на Административен съд – Шумен със свое решение от 30.04.2019г., постановено по административно дело № 24/2019г. по описа на съда, отхвърлил жалбата на Община Шумен.
Постановеното решение подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България.
АС не уважи и жалбата на Община Шумен срещу решение на зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството за налагане на финансова корекция в размер на 18259,20 лв.
Административният акт е издаден в резултат на извършена проверка по сигнал във връзка с проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки /ЗОП/ с проект „Предоставяне на консултантски услуги за организация и управление на проекти в Инвестиционната програма”.
Съдебният състав е приел, че Методиката на възложителя за определяне на комплексна оценка на офертите противоречи на съответните правила по ЗОП.
Установето е, че са допуснати нарушения във връзка с избора на изпълнителя. Участникът, определен за изпълнител „Рила консулта”ЕООД не отговаря на поставения критерий за подбор по отношение на икономическото и финансовото състояние.
По тези съображения съдът със свое решение отхвърлил жалбата на Община Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКонни надбягвания и народни борби на възпоменателния събор в Пристое
Следваща статияУченици събраха и дариха средства за лечение на близнаци от Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here