дом Общество Административен съд Шумен спря затварянето на екарисажа

Административен съд Шумен спря затварянето на екарисажа

0
ДЯЛ

Административен съд – Шумен отмени заповедите на директора на Областната дирекция за безопасност на храните – Шумен, с които са заличени дейностите на екарисажа и са обезсилени удостоверенията за регистрация за съответните дейности на обекта, стопанисван и собственост на „Брамас – 96“ АД – гр. Шумен.
Процесните административни актове директорът на ОДБХ – Шумен е аргументирал с твърдения, че търговецът не е приложил акт за въвеждане на експлоатация на целия обект, издаден по реда на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с което е създадена невъзможност да се гарантира съответствието му с изискванията за безопасност от пожари и аварии, изискванията за отопление, осветление, вентилация, опазване на околната среда и проследимостта на продукцията и не би могло да се гарантира, че няма риск от разпространение на заразни болести по животните.
За да отмени атакуваните административни актове, съдът е приел, че в случая дружеството не е извършило грубо нарушение на нормативните изисквания, което да обуславя издаване на заповедите за заличаване на регистрацията на обекта и за обезсилване на издадените удостоверения за регистрация за съответните дейности. Като допълнителен аргумент в подкрепа на решаващото си становище за незаконосъобразност на процесните административни актове, съдът е посочил, че, за да се заличи регистрацията на обект и обезсили вече издадено удостоверение, е необходимо дружеството да е извършило груби нарушения на нормативните изисквания, след като вече е било регистрирано и след като му е издадено удостоверението за съответната дейност и то нарушения, свързани именно с извършваната от него дейност, каквито не се сочат в оспорените заповеди. Поради това решаващият състав на Административен съд – Шумен е приел, че в случая не са налице нарушения от страна на дружеството, които да обуславят заличаване на регистрацията му и обезсилване на вече издаденото удостоверение. По тези съображения съдът е отменил оспорените пред него актове на директора на ОДБХ – Шумен.
Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Наркодилър отвлече тийнейджърка, намериха я полумъртва в жилището му
Следваща статияМеждународен турнир по шах в памет на Стоян Иванов ще се проведе в Шумен