дом Общество Адвокати за инцидента в Хитрино: Защо при разследването не е взет под...

Адвокати за инцидента в Хитрино: Защо при разследването не е взет под внимание доклад на ДАНС?

0
ДЯЛ

Пълно затъмнение е в работата на Окръжна прокуратура по разследването на жп инцидента в Хитрино, когато след взрив на цистерни с пропан бутан загинаха 7 души, над 30 бяха ранени и десетки къщи изравнени със земята, отчетоха адвокатите на двамата подсъдими Димитър Михнев и Радослав Петков. По време на първото разпоредително заседание по делото, защитниците даже поискаха отвод на наблюдаващия прокурор. Мотивът им – едностранно са събирани доказателства в посока поддържаната от прокуратурата теза за висока скорост при навлизане в гарата. И още не са им предоставени видеоклипове, които са заснемани по време на огледите. Така е нарушено правото на защита на обвиняемите, твърдят двамата защитници.
Според тях, сериозни експерти по жп инциденти са били игнорирани от разследването. Не е ясно защо прокуратурата не е взела под внимание доклад на ДАНС. В него е посочена съвсем друга версия за инцидента – незаключена входна стрелка по трасето. За високата скорост на влака -основната версия, по която работи разследването, в справката на ДАНС няма нито дума. Докладът на експертите от ДАНС е депозиран в секретното деловодство на Шуменския окръжен съд, категорични са Михнев и Петков.
Защитата е внесла в Прокуратурата в Шумен множество доказателствени искания – за изправността на жп линия, ремонтирана ли е изобщо, откакто е построена през годините на Руско – турската война. И не е ли лошото й състояние причина за инцидента.
Адвокатите не са получили от прокуратурите в Шумен и Русе отговори дали са уважени техните искания, нито информация дали тези искания са отхвърлени. А Законът изисквал при последвал отказ разследващият орган, в случая прокуратурата, да изложи мотиви, но и това не се е случило.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКакво да правите, ако откраднат номерата на колата ви или ги изгубите
Следваща статияКъде си, татко? Млада жена отчаяно издирва биологичния си баща

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here