дом Криминале Шуменски криминалисти разбиха частно „паспортно бюро“ (снимки, видео)

Шуменски криминалисти разбиха частно „паспортно бюро“ (снимки, видео)

0
ДЯЛ

„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия, проведени под надзор районната прокуратура в Шумен

Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал. Те дали резултат на 10 април вечерта. Малко след 19.00 часа в сряда на бензиностанция в Шумен била извършена полицейска операция. 33-годишен местен жител бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност – две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. При извършения първоначален оглед документите, по последен образец били трудно различими от истински. Последвало претърсване в имоти в Шумен и село Салманово, ползвани от 33-годишния шуменец. Намерени били множество документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. Намерени били над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти били изработвани от 33-годишния шуменец с инициали В.П. Ползвал е материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност.
В имота в Салманово освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана. Фалшификаторът е завършил висше образование, но не работел. Пред разследващите обяснил, че тарифата му била 60 лева за лична карта и 100 лева за международен паспорт. Фалшификатите изработени от него притежавали всички необходими знаци и холограми. Криминалистите предполагат, че най-вероятно са изработвани за чужденци след предварителна поръча. В.П. бил виртуоз в направата на фашификатите. Той сам забърквал четири тона различна боя, за да получи реалния цвета на кориците на паспортите. Използвал специфични техники, за подшиване на обложките и страниците.
В.П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7 от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража. В.П. е обвиняем за три престъпления – фалшифициране на документи, което е и най тежкото и по него може да получи до 10 години затвор, за притежание и държане на специфична техника и материали.
Видео и снимки: ОД на МВР – Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДалновидност: Община Върбица продава терени край язовир „Тича“ за селски туризъм
Следваща статияНАП: Земеделците трябва да декларират доходите си до 30 април

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here