дом Култура Честит юбилей! 50 години детският ансамбъл „Звънче“ твори фолклорна магия

Честит юбилей! 50 години детският ансамбъл „Звънче“ твори фолклорна магия

0
ДЯЛ

Детският фолклорен ансамбъл „Звънче“ става на 50 години. По случай годишнината малките таланти ще изнесат юбилеен концерт на 29 ноември от 18.30 ч., на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.
През далечната 1968 година, с деца от две от най-престижните основни училища в град Шумен – VII Основно училище (днес СУ „Сава Доброплодни“) и II ОУ “Д-р Петър Берон”, Асен Мутафчиев основава Детскo-юношески ансамбъл за народни песни и танци. От създаването си до днес ансамбълът намира своя творчески дом в читалище “Тодор Петков 1963” – Шумен. С всяка изминала година се разраства все повече и повече, тъй като в редиците му се приемат с конкурс деца от всички учебни заведения в града. На 16.02.1987 г. така утвърдилият се вече Детско-юношески ансамбъл приема името „ЗВЪНЧЕ”.
От създаването на ансамбъла до 2010 г. главен художествен ръководител е Асен Мутафчиев:
-почетен гражданин на град Шумен;
-лауреат на наши и международни фестивали и конкурси;
-носител на орден “Св. св. Кирил и Методий”- I-ва степен;
-носител на Вимпела на Министерството на културата;
-носител на награда“Златна лира”- най – високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България;
-удостоен със специални Диплома и Медал в знак на световно признание за изключителни заслуги като музикант- педагог, композитор и диригент;
– номиниран и включен в световната енциклопедия “2000 бележити музиканти на ХХ век”- издание на Международния биографичен център в Кеймбридж – Англия;
– през 2011 г. на официална церемония в гр. Троина- о. Сицилия , маестро Мутафчиев е удостоен с Оскар за фолклор- награда от Международната асоциация на фолклорните федерации.
От 2011 г. главен художествен ръководител на ансамбъл „Звънче” е Анета Мутафчиева – фолклорист и диригент, носител на „Наградата на Шумен” в раздел „Музика”. (СНИМКА)
През годините хореографи на ансамбъла са били Иван Иванов, Стоян Стоянов, Иван Любенов Иванов.
От 1994 г. до сега хореограф е Красимир Савов. (СНИМКА)
-почетен гражданин на Шумен;
-удостоен със „Златна кобилица“ на ЦИООФ – България;
– удостоен със „Златно огърле“ на Съюза на музикалните и танцови дейци;
-носител на „Златен плакет“ на Съюза на банатските българи – Винга – Румъния.
Дългогодишен диригент на ансамбъла е Миглена Борисова. Възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел.
Основната идея при подбора на репертоарно съдържание е издирване и популяризиране на националните фолклорни ценности, най-вече от шуменския регион. Вече 50 години ансамбълът е достоен, ревностен разпространител на музикално – танцовите дарби на нацията. Детското народно творчество в лицето на неповторимите звънчета печели аплодисментите на публиката, както на наши, така и на международни сцени.
В 50-годишната си история ансамбъл „Звънче” е носител на множество награди и отличия, сред които: Златни медали и специални награди на журито от IV, V, VI и VII- ми републикански фестивали, награда от “Орфееви празници” – гр. Смолян. През 1974г. Ансамбълът е удостоен от Общинския съвет с “Наградата на Шумен”, а през 1981г. – с награда за участие в празниците, посветени на 1300 години от създаване на българската държава и международната година на детето. Печели специалната награда на журито на “Карнавала на цветята” в гр. Дебрецен- Унгария. През 2005 г. ансамбъл „Звънче” е награден от Общински съвет -Шумен, с „Наградата на Шумен” в раздел „Танц”.
Малките звънчета винаги са били част от културния живот на град Шумен и читалище „Тодор Петков 1963“. През годините от своето създаване Ансамбълът е осъществил многократни концертни турнета в Унгария, Полша, Гърция и др. През 1992г. и 1998г. с голям успех участва в детските международни фестивали в Беопорт и Дромондвил – Канада. Неколкократно спечелиха сърцата на темпераментната публика в Кралство Испания, а през последните 15 години Ансамбълът взема участие в множество международни фолклорни фестивали в Турция, Черна гора, Грузия, Франция, Русия, Германия, Тайван и др.
Билети за концерта могат да бъдат закупени от 09.00 до 17.00 ч в счетоводството на НЧ „Тодор Петков 1963“ на бул. „Мадара“ 22.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия
Следваща статияНовината в снимки: Шумен осъмна под снежна покривка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here