дом Общество Ученици от Шумен разискваха „накъде отива Европа“ на национален форум

Ученици от Шумен разискваха „накъде отива Европа“ на национален форум

0
ДЯЛ

В периода 30 октомври – 1 ноември във Велико Търново се събраха средношколци от цялата страна, които участваха в симулация на заседания на Съвета на ЕС и Европейския парламент, както и в Младежки дебат на тема „Накъде отива Европа?”. В събитието бяха включени повече от 80 ученика на възраст 17-18 години от 18 града в България, които бяха пряко избрани от своите връстници чрез демократични избори в училищата.
От град Шумен в младежкото събитие участваха четирима души от 12-ти клас на ППМГ „Нанчо Попович“: Гергана Василева, Богомил Митев, Калоян Стоянов и Стоян Начев с ръководител Виолета Маразова.
Основната тема на дискусиите беше „Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 – 2027 година”.
В заседания на Съвета на ЕС шуменци представиха позициите на унгарското правителство, а Богомил Митев успешно се превъплъти в ролята на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.
Участниците в симулацията оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент, като шуменци участваха в групите на Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и на Алианса на либералите и демократите за Европа.
В дебата с младежите участваха българските евродепутати Ева Майдел и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.
Събитието беше открито от зам.-кмета на Велико Търново – проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова – професор по Политики на ЕС, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Кл. Охридски”.
Участниците в събитието посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Шуменци се включиха и в обиколката на Арбанаси на 1 ноември. Тя беше по повод на 2018 – Европейска година на културното наследство.
Националното събитие беше организирано от информационните центрове от Мрежата „Европа Директно” в България съвместно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.
Целта е младите хора да повишат информираността си за предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент и начините на взимане на решения в ЕС, а също така да се включат в процесите на обсъждане на бъдещото развитие на Европа.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНовите касови апарати ще са на пазара до 40 дни
Следваща статияДнес живакът в Шуменско стига до 18 градуса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here