дом Разследване Съветникът, съдил Валери Симеонов за дискриминация, „духна“ в чужбина

Съветникът, съдил Валери Симеонов за дискриминация, „духна“ в чужбина

0
ДЯЛ

Общинският съветник от Шумен влязъл в съдебна битка с бившия вицепремиер Валери Симеонов за репликата му, че „ромите са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни”, от известно време не присъства на сесии на Общинския съвет.
Асен Асенов е от групата на съветниците от ДПС. Член е на Постоянната комисия по култура и вероизповедания към ОбС.
„Асенов действително отсъства. Вече от две сесии. Губи мандата си като съветник, ако не се яви на три сесии”, заяви за 24shumen.com председателят на групата на ДПС адвокат Метин Джамбазов. Не съм уведомяван, че ще отсъства, уточни той.
Според Джамбазов към настоящия момент Асенов продължавал да бъде общински съветник.
„ Не съм го виждал на последната сесия, когато бе гласуван бюджета на Шумен” сподели председателят на комисията по култура Венцислав Венков. Той също не бил уведомяван, че Асенов няма да участва известно време в работата на ОбС.
Единствен председателят на ОбС проф. Борислав Беджев, засега , комуникира със съветника от ромски произход и знае, че не е изобщо в България. Преди няколко дни Асенов му се обадил и уведомил, че е в чужбина заради „житейска ситуация”.
„Все пак хора сме. Влязох му в положението. Той ме увери, че за следващо заседание на ОбС ще се появи”, поясни проф. Беджев пред 24shumen.com.
По неговите думи, ако има проблем, групата на Асенов трябва да си го реши.
Общинският председател на ДПС Шумен Гюнай Тефиков също не е уведомяван за отсъствията. „Може пък Асен да има основателни и уважителни причини да отсъства от заседания. Но не ме е уведомявал нито писмено, нито устно”, каза общинският председател на ДПС Шумен Гюнай Тефиков. Според него това, че ДПС работи с един съветник по-малко, не било фатално. И нямало да рефлектира върху гласуванията.
Че съветникът е в чужбина Тефиков разбрал от многото снимки, качени във Фейсбук профила на Асенов.
„Да не е на гурбет. Но на мен ми липсва като член на комисията по култура”, коментира и проф. Добрин Добрев.
В ромската махала в Шумен обаче имат друга версия за „изчезването на Асенов”. „Баща му от години е в Холандия и най-вероятно ще му помага в работата”, заяви един ромските активисти. Той е убеден, доколкото познава съветника, „хич не му е до общинските дела, при високия стандарт на живот в една развита европейска страна, като Холандия”.
Припомняме, че в края на миналата година Върховният административен съд гледа казуса с наложената от Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ глоба от хиляда лева на Валери Симеонов заради подадена жалба от Асен Асенов. Той алармира комисарите заради остро изказване на бившия вицепремиер с „обидни квалификации, уронващи честта и достойнството на ромите”. И още от изявлението от трибуната на парламента – „Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимоизключващи се свята са един срещу друг в нашата родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи”
По думите на Симеонов жените получавали „детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“.
Именно заради тези думи Асенов моли КЗД да установи дали е налице дискриминация на основа етническа принадлежност и подбуждане към дискриминация. Но според Симеонов изявлението му се отнася до негативни явления в обществото, свързани с част от ромския етнос. С това изказване не се засягат конкретни лица, нито се прави характеристика на определен етнос, а се обръща внимание на необходимостта от конкретни мерки за защита правата на гражданите.
Първи специализиран постоянен състав от КЗД констатира, че в качеството си на народен представител Симеонов е извършил „тормоз по етническа принадлежност спрямо лицето А.А. /Асен Асенов –бел.ред./. Затова му е наложено административно наказание „глоба“.
Тогава вицепремиерът обжалва наложената му санкция от КЗД пред Административния съд в Бургас, но магистратите отхвърлиха жалбата му.
Симеонов обжалва решението на АС пред Върховния административен съд. След заседание на върховната съдебна инстанция стана ясно, че Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретни нейни представители с изказването си.
Със съдебно решение от 15.01.2019 се отменя първоначално наложената глоба от 1 000 лв. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.
Така амбициозният съветник, който в CV- то е посочил, че като здравен медиатор има„познания в полово предаваните болести” загуби съдебната битка. И при такова сериозно поражение не е ясно, как, ако се върне в България и спечели втори мандат за съветник през есента, ще работи за разрешаване на въпроси на ромската общност. Тези въпроси се увеличават и задълбочават с всеки изминал ден, особено, ако парламентът приеме Концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите.
Колаж: 24shumen.com
Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици от Шумен с престижно класиране в международен конкурс по астрономия
Следваща статияУвеличават с 5% най-ниските заплати в МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here