дом Общество Султанка Петрова, зам.-министър по социална политика: Трябва да задържим младите хора в...

Султанка Петрова, зам.-министър по социална политика: Трябва да задържим младите хора в България

0
ДЯЛ

„Не сме се отказали от намерението минималната пенсия в България да стане 300 лева. Търсим механизми, но нещата се случват много трудно. Разработваме концепция, за активен живот на възрастните хора, за да се чувстват спокойни и обгрижени, тъй като са дали много на държавата”, това заяви по време на работна среща с представители от неправителствени организации от социалната сфера и представители на общини в Шуменска област д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика.
„От кмета разбрах, че за миналата година 1000 млади хора са напуснали областта. Запазването на този контингент е приоритет на правителството”, каза зам.-министърът. Според нея няма как само със социални програми да бъде задържана тази кохорта. И емиграцията е много сериозен проблем. Затова трябва да бъде възстановена връзката държава – община – местна власт.
Тя оцени като позитив на кабинета Борисов демографската ситуация в страната, която била неглижирана досега. За последните 28 години никой не е работил по тази политика.
По думите на д-р Петрова новият закон за предприятията от социалната икономика ще даде възможност на уязвими групи от българското общество да участват на пазара на труда. И е удовлетворена нуждата от такова законодателство.
Като много сериозен проблем д-р Петрова посочи злоупотребата с решения на ТЕЛК. „Не може да се налива в система, която няма дъно”, категорична бе тя. И даде пример, когато в едно малко село от 80 души, 40 били с телкови решения. И за предотвратяване на подобни порочни практики се обсъждали законодателни промени .
Срещу идеята да бъде увеличена минималната работна заплата на 560 лева изложи аргументи зам.кметът по здравеопазване на Община Шумен д-р Светлана Маркова. А именно, че увеличението ще затрудни предприятия, които няма как да увеличат приходите си, както и малките населени места.
Според д-р Маркова е станала „модерна” грижата за възрастните хора.
Тя посочи, че някои от тях имали деца в чужбина, а са оставили родителите си на грижите на държавата.
А имало и пенсионери, които разчитали на ренти и били обкичени със злата, а това дразнело хората, които действително бедстват.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБАБХ: Хлябът, който ядем е качествен, без неразрешени добавки
Следваща статияЖителите на Овчарово: Кмете Христов, благодарим за пътя!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here