дом Здраве Следващата седмица решават дали да облекчат COVID мерките преди 31-ви януари

Следващата седмица решават дали да облекчат COVID мерките преди 31-ви януари

0
ДЯЛ

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас – в училище.
По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, „което води до тежки последици:
„Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения“.
„Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант – да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното“, заяви доц. Кунчев.
Той очаква до 10 дни и ваксината на „АстраЗенека“ да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.
Доц. Кунчев отново обясни, че преболедувалите хора могат да бъдат имунизирани, без това да е риск за тях, но не е необходимо да се прави на етап, в който ваксините не са достатъчни за масово имунизиране. Той препоръча хората с изградени антитела от срещата им с коронавируса да следят нивата на им и да се ваксинират, когато титърът на антителата се понижи.
„Предстоят доставки на ваксини от „Модерна“ – първите количества са 2 000-3 000 до 5 000 дози, постепенно ще се увеличават и през април очакваме 220 хиляди дози от тази ваксина“, подчерта Кунчев.
Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на „Пфайзер“, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните – болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.
Според него при развила се вече пандемия и засягане на всички страни е грешка да се прекъсва изобщо движението на хората, но подчерта, че изискването за отрицателни резултати от тестове и карантиниране е необходимо.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия880 бебета са проплакали в МБАЛ – Шумен през 2020 година
Следваща статияВалежи над 22 литра и снежна покривка до 14 сантиметра в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here