дом Други СИДП-Шумен: Баланс между екологичните, икономическите и социалните показатели

СИДП-Шумен: Баланс между екологичните, икономическите и социалните показатели

0
ДЯЛ

Североизточното държавно предприятие управлява държавните горски територии в четири административни области – Шумен, Варна, Добрич и Търговище. В състава му влизат 18 териториални поделения, от които 13 държавни горски стопанства и 5 – държавни ловни стопанства. Общата площ на държавните горски територии, включени в района на дейност на СИДП, е 327 582 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 309 098 ха. Общият запас на дървостоите възлиза на 36 млн.куб.м, като средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е над 600 хил.куб.м. В предприятието работят 1 100 експерти, служители и работници, съобщават от СИДП.
За поредна година планът за реализация на дървесина се изпълнява над 100%. Въпреки неблагоприятните климатични условия през предходната година са реализирани 635 468 кубически метра дървесина. Териториалните поделения на СИДП продават технологичната дървесина и дървата за огрев в пространствени кубически метри, практика наложена от сегашното ръководство на предприятието. В същата мерна единица се заплаща и услугата на фирмите извършващи дърводобив.
СИДП е и първото предприятие, което получи Сертификат за отговорно управление на горите за 100% от територията си. Той беше издаден от първата световна независима система за устойчиви гори – Forest Stewardship Council. Издаден след детайлни оценки и анализи за дейността на предприятието, документът удостоверява, че предприятието стопанисва горите в съответствие с националното законодателство и всички международни стандарти. От миналата година СИДП работи по новия Национален FSC стандарт за сертифициране управлението на горите в България FSC-STD-BGR-01-201 V-1, а в ДЛС-Черни Лом пилотно бе въведен FSC стандарт за контролирана дървесина за горскостопански организации FSC-STD-30-010 V 2-0.
Иновативен подход се прилага от миналата година в СИДП и при работа в захрастените церови гори. За първи път в страната подлеса и храстите се раздробяват чрез машини закупени от предприятието, подрязва се дъбовия подраст на пънче, като по този начин се подпомага възобновяването и равномерния старт на подраста в горите. Преди да бъде внедрен новият метод беше експериментиран за първи път в ДГС-Генерал Тошево, където се намира демонстрационен учебен обект за различните видове възобновителни и отгледни сечи, подходящи за съответните насаждения. Целите на демонстрационния обект е да се изследва и демонстрира пред специалистите и обществеността, лесовъдският ефект от експерименталното провеждане на различни лесовъдски системи, основани на съвременните теории за динамика на насажденията и трансформация, както и на дългосрочно-постепенни сечи с фокус върху опазване на биоразнообразието в екологичен, икономически и социален аспект, успоредно с отчитане на промените в останалите екосистемни услуги.
През 2018 година предприятието кандидатства пред ДФЗ с проект за залесяване на нови гори, на площи където бяха извършени санитарни сечи на иглолистни култури, нападнати от корояд, както и на площи включващи гори пострадали при пожари и други природни бедствия. Проектът е на стойност малко на 1 милион лева.
Добри са резултатите и в ловностопанско отношение. Към настоящият момент на територията на СИДП се стопанисва едър дивеч около и над допустимите запаси за различните видове. Пролетният запас за 2018 година е: благороден елен-7 898 броя животни, елен лопатар-959 броя, сърна-9 969 броя, дива свиня-11 231 броя и муфлони 586. Като следствие от високия запас е започната по-интензивна селекция, а по отношение на груповия лов на дива свиня се прилагат пакетни цени. В резултат от това добива на дивечово месо се увеличава, което наложи през миналата година в предприятието да започне изграждането на най-модерната в страната ни база за обработка на месо. Съоръжението е на територията на ДЛС-Паламара и се предвижда да бъде завършено през тази година. Базата ще има възможност да поеме за обработка увеличаващото се количество дивечово месо. През 2016 година приходите от дивечово месо са 77 337 лева, през 2017 са 90 627 лева, а през миналата година възлизат на над 120 000 лева. Нарастват като цяло и приходите от ловностопанска дейност. През 2016 година те са 1 394 305 лева, през 2017 достигат 1 458 072 лева, като се очаква тази година да надхвърлят милион и половина. Добрите финансови постижения са резултат от предлаганите пакетни цени и постоянната работа за повишаване качеството на услугите по организирания ловен туризъм.
Запазва се и тенденцията за отстрел на елитни животни. През миналата година на територията на СИДП са добити два трофея от благороден елен над 12,5 килограма и над 240 точки по системата CIC, а през 2016 година в ДЛС-Тервел, след повече от три десетилетия, беше подобрен националния рекорд за елен лопатар. Същата година в ДЛС-Черни Лом бе добит и трофей от благороден елен с тегло над 15 килограма, какъвто повече от 10 години не е отстрелван.
2018 година ще бъде запомнена от всички служители в системата на горите и с едно голямо предизвикателство, каквото с изграждането на 133-километровата ограда между Румъния и България. Целта и е да ограничи преминаването на диви свине, поради опасността от навлизането на африканска чума по свинете на територията на страната ни. Основната логистика по строежа на съоръжението поеха хората от СИДП и СЦДП. И към момента служители от двете предприятия продължават да поддържат оградата и правят обход на съоръжението.
И през настоящата година ръководството и служителите на СИДП ще продължат да работят така, че в края на периода отново да отчетат високи резултати във всяко едно направление, такива – за кoито си струва да се говори и пише.
Снимка: СИДП
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци почетоха паметта на Левски
Следваща статияИзложба „Слова за Левски“ в къща музей „Панайот Волов“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here