дом Общество Село Драгоево връща славата си на лозарски край

Село Драгоево връща славата си на лозарски край

0
ДЯЛ

Лидерът на БЗНС в Шуменска област инж. Петър Атанасов бе инициатор на поредното ритуално зарязване на лозята и поливането им с вино в масивите в преславското село Драгоево. Обичаят бе спазен до най-малката подробност с наричането за здраве, берекет и плодородие.
Песни за руйно вино и за сладко грозде в изпълнение на Групата за автентичен фолклор „Извор“ към читалището в село Илия Р. Блъсков предадоха празнично настроение на местните земеделци.
Кметовете на Велики Преслав, селата Драгоево и Илия Р. Блъсков уважиха церемонията по резитбата, която в този край има мащабите на празник.
„Няма как да не си спазваме традициите и всяка година да ги обогатяваме, с каквото можем. Аз винаги съм готов да помагам. А Драгоево се слави с хубавите си вина. Затова сме домакини на празника“, заяви за 24shumen.com инж. Петър Атанасов.
Той припомни, че в землището на селото е имало около 28 хиляди декара лозя, но са ги изкоренили. Но Атанасов се чувства щастлив, че днес много млади хора в Драгоево имат желание да се занимават с лозарство. А тези , които подхванали вече тази дейност успяват.
Всеизвестно е, че със съдействието на амбициозния лидер на земеделците вече са възстановени и засети са 1000 дка нови лозя, всички с качествени сортове грозде.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПостановка на шуменския театър с три номинации за ИКАР 2019
Следваща статияОгнеборци гасиха пламнали комини, пренесоха болен до линейка, „изправиха“ катастрофирала кола

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here