дом Общество Свободата на словото – продадена невеста*

Свободата на словото – продадена невеста*

0
ДЯЛ

Общински съветник, неуспял кандидат-кмет на Шумен пари за нова кампания ли събира? Ние няма да платим!

В условията на засилена концентрация на медийна собственост и при нарастващи критики за липса на свобода на словото в България все повече автори и многократно повече читатели търсят истината не между редовете на мейнстрийм медиите, а в свободните полета на социалните мрежи. Това изгражда определено поведение на читателската аудитория, с което трябва да се съобразим и ние, издателите и журналистите от традиционните средства за масово осведомяване – да се срещнем в социалните мрежи.
Сайтът 24shumen.com e сравнително нова регионална медия, която се бори за доверието на читателите в Шумен и региона. В желанието си да достигнем до по-широка аудитория, използваме инструментите, които ни предлагат предпочитаните от читателите ни социални мрежи, в т. ч. Facebook. В зависимост от тематика на нашите публикации, авторите ни споделят тяхното съдържание в групи с регионален или с тематичен характер.
Един от каналите, който използвахме допреди няколко дни беше групата „Шумен днес“, администрирана от общинския съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен Иван Ламбов. Тук ще направим едно малко отклонение. В хода на предизборната кампания за последните избори за Европейски парламент наред с платените публикации, разпространявани при спазване на съществуващото в тази сфера законодателство, ние предоставяхме на нашата аудитория и неплатена от политически субекти информация за общозначими и важни от новинарска гледна точка събития, свързани с изборите и с активността на участниците в тях. Важно е да отбележим: 24shumen.com не печели пари от линковете, споделяни в социалните мрежи!
Скоро след като споделихме в групата „Шумен днес“ две публикации с информационен характер, които не бяха обект на платена политическа реклама, на 25 май профилът ни – този на авторите и издателите на 24shumen.com беше блокирани от администратора на групата, общинския съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен Иван Ламбов.
От този момент започна един водевил, който с големи усилия се въздържаме да окачествим като изнудване. Посредством приложението месинджър администраторът на групата ни уведоми, цитираме, следното: „Нарушавате правилата на групата. Платени публикации не са разрешени в групата. Освен, ако не платите за публикуването им в групата.“ Тук се почувствахме озадачени като шофьор пред катаджия, който току що е чул въпроса „Ко прайм сега?“. Значи, помислихме си, явно сме нарушители, но ако си платим, няма проблем.

Обективно погледнато обаче ние не сме нарушители. От една страна не сме взели пари за споделените публикации, от друга – в правилата на групата няма никакви ограничения, които да не допускат споделянето й дори да беше платена. Помислихме си, че администраторът на групата, общинският съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен Иван Ламбов просто се нуждае от средства и иска да ги получи от нас, като изтъргува свободата на словото срещу някой лев.

Желаейки да установим колко струва свободата на словото, влязохме в преговори по нейната покупко-продажба, като попитахме за кои публикации става въпрос. Последва искане: „Не говоря конкретно за днес и вчера. Моля, пратете ми списък с всички такива публикации, за да ви кажа колко дължите.“ Уточнихме, че сме направили 2 публикации от предизборен характер (както казахме по-горе – ние не сме получавали заплащане за тях).

Отговорът на администратора на групата, общинския съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен Иван Ламбов беше бърз: „Дължите 100 лева в такъв случай. Как да ви изпратя фактурата“. С дата 30 май ни беше издадена фактура с номер 021 от името на фирмата ОУРОБОРЪС ЕНТЪРПРАЙЗ, собственост на Иван Ламбов, общински съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен за 100 лева с основание за плащане „Маркетинг услуги по договор“ (прилагаме фактурата).

А договор с Ламбов за каквито и да било услуги не се подписвали.
На Иван Ламбов, общински съветник и неуспял кандидат-кмет на Шумен ние ще отговорим с цитат от Дарио Фо: „Няма да платим! Няма да платим!“. И не, защото нямаме 100 лева. И не, защото не искаме повече да ползваме неговото „гостоприемство“. А защото Свободата на словото и Истината нямат цена. И те не могат нито да се купуват, нито да се продават. Нито за 100 лева, нито за 1000, нито дори за повече нули след единицата. Е, сигурно е възможно, но дори тогава няма да е прилично. Свободата, драги ни г-н Ламбов, не е проститутка, която някой може да пуска на дигиталната магистрала срещу 50 лева за сеанс.
* В заглавието сме използвали препратка към произведението на Бедржих Сметана по либрето на Карел Сабина „Продадена невеста“, комична опера в 3 действия, чието действие се развива в село в Чехия през 19 век. Либретото няма нищо общо с гореописаната ситуация, като изключим комичността и селското изпълнение. С една принципна разлика – сега сме 21 век.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗов за помощ: Малката Калина се нуждае от средства за чернодробна трансплантация
Следваща статияДъжд и условия за градушки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here