дом Общество Ръст на дивеча и хищниците, отчетоха на Съвета по лова

Ръст на дивеча и хищниците, отчетоха на Съвета по лова

0
ДЯЛ

Дивечът в областите Шумен и Търговище се увеличава с всяка изминала година, стана ясно на проведения днес в Шумен първи за годината Съвет по лова, в който взеха участие зам.областният управител на област Шумен Петко Шаренков, ловни експерти и специалисти от СИДП, РДГ-Шумен, ловните сдружения, директори и експерти от държавните ловни и горски стопанствата, полицията и др. Според справка подготвена от РДГ-Шумен през 2016 година в двете области е имало 5 020 благородни елена, като тази година те вече са 6 499. Данните от таксацията за същите години показват, че сърната от 4 421 броя вече е 5 650. Ръст има и при дивата свиня – от 4 967 преди четири години до 5 288 сега.
Едновременно с това неимоверно нараства и броя на хищниците, като чакалите вече са 4 103, а лисиците 2 761. За пореден път ловците поискаха държавата да стимулира финансово отстрела на този вид дивеч, каквато практика имаше преди години.
По време на Съвета днес бяха обсъдени отново мерките срещу неразпространението на болестта африканска чума по свинете. Представителите на ловните сдружения поискаха да им бъде разписано какви точно проби трябва да вземат от мъртви и отстреляни животни, като според тях информацията трябва да достига до всеки един ловец заедно с кутиите за пробите. Петко Шаренков обясни на участниците в срещата какви мерки срещу АЧС са били набелязани на проведената при него среща през седмицата.
По време на първото за тази година заседание на Съвета по лова за зам.-председател беше преизбран адвокат Стоян Стоянов, който оглавява шуменското ловно сдружение. Председател на Съвета е директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГръцки археолог запозна шуменски ученици с историята на Света Гора
Следваща статияИгри, забавления и концерт за финала на втория етап от кампанията „С предпазен колан на задната седалка“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here