дом Здраве РЗИ: 5-ма са с положителни резултати след изследване за хепатит В и...

РЗИ: 5-ма са с положителни резултати след изследване за хепатит В и С

0
ДЯЛ

Три положителни резултата за хепатит В – жена на 39 г., жена на 63 г. и мъж на 55 г., както и два положителни за хепатит С – мъж на 51 г. и жена на 63 г. отчетоха изследванията по време на кампанията „Скъсай с хепатита“, който се проведе на 10 септември в Шумен. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог. Над 320 души се възползваха от безплатния скрининг.
Във връзка с големия интерес към акцията и многото желаещи да се изследват, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще продължи инициативата в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!” и създава организация за желаещите, които не са имали възможността да посетят мобилния кабинет, да се изследват в периода 12 – 14.09.2018 г. в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет.2, ст. №11 от 9:00 до 15:00 ч. Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 15 минути. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за преходна консумацията на храна и напитки.
Както вече 24shumen.com писа, инициативата в Шумен стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от Шумен, д-р Светлана Маркова Иванова, заместник-кмет „Социална политика и здравеопазване“ в Община Шумен, г-н Петко Шаренков, заместник областен управител на Област Шумен, д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен, д-р Димитър Костов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД,г-жа Теодора Стоименова, представител на АбВи България и Силвана Лесиндренска, председател на сдружение „ХепАктив”. Всички официални гости засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“.
В рамките на речта си д-р Нигяр Джафер подчерта, че към момента държавата в лицето на Националната здравноосигурителна каса инвестира сериозна сума в лечението на всички болни от хепатит, но същевременно не подсигурява скрининга и профилактиката срещу тези сериозни заболявания. Тя наблегна на това, че усилията трябва да се насочат към изработване и внедряване на Национална скринингова програма, за да може България да се доближи до развитите европейски страни, където са въведени подобни програми, имащи за цел ранното откриване и лечение на заболяването – в контекста на стратегията на СЗО за елиминиране на заболяването до 2030 г. Д-р Джафер благодари на организаторите на инициативата и подчерта, че е важно да се говори по темата и да се правят подобни събития, които да насърчават населението към профилактика на заболяванията.
Заместник-кметът по „Социална политика и здравеопазване“ в Община Шумен д-р Светлана Маркова Иванова приветства организаторите и участниците и сподели, че Общината застава зад реализирането на подобни инициативи, насочени към профилактика и превенция на социалнозначимите заболявания. Тя подчерта значението на ранното диагностициране на хепатита от гледна точка на бързо пристъпване към лечение, като призова всички граждани да отделят от времето си и да се възползват от безплатното изследване.
Д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен представи информация за заболеваемостта от хепатит В и С в областта през последните години. Тя подчерта, че само за 5 години през лабораториите в областта са преминали 15 579 човека, които са се изследвали за носителство на хепатит В (изследвали се – 10 233, и положителни – над 340) и хепатит С (изследвали се – 5 346, и положителни – над 140). За периода 2013-2017 г. са регистрирани 27 болни от остър хепатит В, като само от началото на 2018 г. са трима. За същия период болните от остър хепатит С са само 4-ма, а от началото на 2018 г. е отчетен само 1 случай. Д-р Калоянова акцентира върху факта, че след 1992 г., когато е въведена задължителна имунизация за хепатит В, тенденцията е за снижаване на заболеваемостта.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Алкокмет“ с престижни отличия от Националната спартакиада
Следваща статияОпресняват маркировката на уличната мрежа в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here