дом Други Проект на МОН: Всички учители и директори на атестация

Проект на МОН: Всички учители и директори на атестация

0
ДЯЛ

Всички учители, директори и други педагогически специалисти в детските градини, училищата, центровете за подкрепа на личностно развитие и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование ще минават през атестиране. То ще се прави веднъж на всеки 4 години и от резултатите ще зависи дали педагогът ще расте в кариерата, ще бъде поощряван финансово или трудовият му договор ще бъде прекратен. Това предвижда проект на Министерството на образованието и науката, който трябва да бъде реализиран през учебната 2020/2021 г.
Подробните правила за атестирането са разписани в Наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.
При директорите ще се оценява управленската им компетентност, при останалите – съответствието на дейността им с професионалния им профил, с изискванията за изпълнение на длъжността и стратегията за развитие на съответната институция.
Високите оценки ще са врата към кариерно развитие и „поощряване на педагогическите специалисти“. Ако оценката покаже необходимост от повишаване на квалификацията, педагозите ще бъдат насочвани към такова. При нужда ще се осигурява методическа и/или организационна подкрепа. Наставници също ще работят с учителите, чието атестиране покаже слабости. Те ще бъдат оценявани по петстепенна скала.
Атестирането ще се извършва по график, съгласуван с началника на съответното регионално управление на образованието и утвърден от работодателя. Ще се извършва от атестационна комисия, определена от работодателя, съгласувано с педагогическия съвет.
Наредбата предвижда още всеки специалист да има лично професионално портфолио.
В приложения към проектонаредбата са разписани подробно изискванията към всяка от учителските длъжности – учител, старши учител и главен учител
Наредбата все още е проект, който беше публикуван за обществено обсъждане. То ще продължи до 26 октомври, след което Министерският съвет ще го гласува.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзможни смущения в електрозахранването днес
Следваща статияВсеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here