дом Общество Правната комисия: Нужен е юридически анализ относно заплащането на труда на общинските...

Правната комисия: Нужен е юридически анализ относно заплащането на труда на общинските съветници

0
ДЯЛ

Да се направи юридически анализ възможно ли предложението на журналиста Милен Маринов за промяна във възнагражденията на общински съветници при кратки заседания на постоянните комисии да влезе за разглеждане от Общинския съвет. И отделно всяка комисия да прецени как да постъпи – това реши на извънредно заседание Правната комисия към ОбС. „Въздържал се“ гласува единствено председателят на групата общински съветници от БСП Веселин Пенчев. Той изложи аргументите си – ако предложението се приеме, това означавало да започнат едни излишни изказвания от страна на общинските съветници, комисиите щели да поискат разглеждането на допълнителни точки, за да оправдаят възнагражденията си. И нямало как да се следи кой от съветниците кога провежда срещи с гражданите, какви теми се обсъждат и колко траят срещите.
А мотивът на Маринов да направи предложението бил „да има съизмерим начин на заплащането на труда на съветниците“ на база на свършената от тях работа.
В предложението си до председателя на ОбС проф. Борислав Беджев вносителят посочва „за участие в тържественото заседание на Общинския съвет – 2% от основното възнаграждение на кмета на Общината. А за заседания на постоянна комисия, продължило по-малко от 30 минути – 4% за председателя, а за член на комисията – 2 %.
Според Маринов предложените проценти са дискусионни. По време на заседанието той се обяви срещу съветници, които „само натискали копчетата за гласуване и получавали добри хонорари“. Вносителят бе категоричен, че ако бъде приета предлаганата промяна, бюджетът на Общинския съвет ще се изразходва по-ефективно.
Той не виждал какви усилия са положили общинските съветници за тържественото заседание на 11 май, освен да облекат официалните си дрехи и да отделят два часа от времето си.
Според проф. Добрин Добрев не било редно трудът на общинските съветници да не се зачита за трудов стаж. Той припомни, че е имало период, когато общинските съветници изобщо не са получавали възнаграждения.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСуша! Без вода във високата част на Каспичан
Следваща статияЖивият светец на България – дядо Добри, почина на 103 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here