дом Политика Парламентът върна стария праг на преференциите

Парламентът върна стария праг на преференциите

0
ДЯЛ

Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене днес. С текстове от закона депутатите върнаха старите правила за преференциите – 5% за евроизборите и 7% за парламентарни и местни избори. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Бяха отхвърлени предложенията на ДПС за уседналостта, броя на изборните секции извън страната и майчиния език.
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Единият е внесен от Министерския съвет, а другият е предложен от депутати от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“.
Парламентът одобри единодушно със 108 гласа „за“ законопроекта на правителството, който въвежда в българското законодателство разпоредбите на европейска директива. С нея се хармонизира частично йерархията на кредиторите при несъстоятелност на банки и инвестиционни посредници.
Въвежда се нов допълнителен клас кредитори – притежатели на непривилегирован първостепенен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг.
В обхвата на директивата, наред с банките, попадат и инвестиционните посредници, както и някои финансови институции, смесени финансови холдинги и финансови холдинги със смесена дейност, по отношение на които се прилагат правилата на общата търговска несъстоятелност, уредена в част четвърта на Търговския закон. С предложените промени се въвеждат съответните изменения в Търговския закон, за да бъдат изцяло транспонирани изискванията на директивата.
Промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“, бяха приети на първо четене със 109 гласа „за“ и 5 въздържали се. Със законопроекта се предлага максимално попълване на масата на несъстоятелността чрез ограничаването на разходите от масата на несъстоятелността при водените съдебни производства, включително относно процесуалното представителство, както и предвиденото правомощие на синдика да продава чрез пряко договаряне вещи и права, които на практика не могат да бъдат реализирани чрез публична продан. Предложените изменения внасят яснота, като се уточнява изрично кръгът на страните в съдебните производства, от които предварително не се събира държавна такса, както и се определя броят на неуспешните публични продажби, след които се пристъпва към пряко договаряне. Предвиждането на служебно вписване на кредиторите в списъка на приетите от синдика вземания ще гарантира правата им в случай на обявяване на недействителност на направено прихващане.
Снимка: Народно събрание
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредстои пръскане с препарати за растителна защита в землищата на Шумен
Следваща статияТри карти на надеждата в Шумен: Да грабнеш 100 лева след труд за… 20 стотинки
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here