дом Общество Отличници! 4 906 отстреляни диви свине през 2017 г. отчитат от СИДП

Отличници! 4 906 отстреляни диви свине през 2017 г. отчитат от СИДП

0
ДЯЛ

4 906 диви свине са отстреляни през 2017 година на територията на Североизточното държавно предприятие, в държавните територии и ловните райони на дружините. От предприятието отчитат една изключително успешна година за този вид лов, като отстреляните прасета са близо 700 повече в сравнение в 2016.
„И макар че планът в това направление е завишен, една голяма част от стопанствата дори успяха да надхвърлят заложените бройки“, коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.
Първенци в това отношение са ДГС-Омуртаг, при които изпълнението е 146%. Следват ги ДГС-Преслав със 130,1%“.
По брой на отстреляните животни на първо място е ДЛС-Паламара със 692 отстреляни прасета, а втори остават Омуртаг със 662 животни. Това пише в последния брой на списание „Лов и куче“
Директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ смята, че добрата екипна работа дава своите резултати. Все повече групи от страната и чужбина предпочитат да ловуват в едно от най-елитните български стопанства, като заявките за лов на дива свиня през тази година са направени още през миналата. „Ловците знаят, че при нас могат да се насладят на красивата природа, да отседнат в изключително модерните ни реновирани хижи и най-важното да отстрелят екземпляри, които със сигурност ще им донесат медали“, разказва Башлъ. През този сезон четири групи ловуващи диви свине са гостували на стопанството и са взели участие в атрактивния лов. Две от тях са от България, а другите две от Дания и Швеция. „Датчаните бяха млади ловци и не успяха да отстрелят много животни, но малко преди да си тръгнат ни казаха, че ще дойдат отново през 2019 година, защото смятат че страната ни и най-вече Паламара са изключително атрактивна дестинации за всеки вид лов“, хвали се Севен Башлъ. Шведската група, която е наброявала 10 ловци, е отстреляла 52 животни за два дни, но рекордът за годината държат четирима българи от столицата, които за три дни са отстреляли 155 диви прасета.
„2017 година беше много успешна за ДГС-Преслав“, коментира директорът на стопанството инж. Янко Йорданов. Три групи – немска, шведска и българска са се включили в груповия лов на дива свиня през този сезон. И трите групи вече са направили своите заявки за следващия сезон и са категорични, че отново ще се върнат в Преслав.
„Създали сме отлична организация, всеки от колегите знае какво трябва да направи преди, по време на и след лова. Действаме като една идеално смазана машини и при нас място за грешки просто няма. Когато ловците пристигнат те виждат крайния резултат, но никой не знае какво се прави седмици и месеци преди това, за да се получи всичко перфектно“, обяснява инж. Йорданов. И макар че той е един от най-младите директори в системата, колегите му го слушат, защото смятат че той ще изведе ДГС-Преслав на едно от челните места в страната. Затова и ловните водачи следят дори и през почивните дни движението на животните, захранват ги, наблюдават най-ценните екземпляри. В зависимост от прогнозата за времето инж. Йорданов разработва няколко варианта за мястото на гонките и тяхната продължителност.
В груповия лов на дива свиня участват 40 гоначи и служители на стопанството, затова и всичко трябва да е планирано с абсолютна точност, да се знае къде е началото и края на гонката и къде трябва да се съберат хората, за да отидат на новото място. Ловците и техните водачи разполагат с над 10 високопроходими автомобила, но най-голяма атракция за чужденците си остава руската „Лада“ Нива, като всеки иска поне да се снима с такава кола. От стопанството осигуряват и храната на ловуващите. „Винаги избираме за обяд някое красиво място в зависимост от сезона, за да могат хората да се наслаждават на прекрасната ни природа и да похапнат традиционни за българската кухня гозби. Не сме имали случай някой да остане недоволен от храната, която предлагаме. За последната група бяхме направили и туршия. Оказа се, че немските ловци за първи път виждат консервирана бамя и им беше интересно как се приготвя и каква е рецептата ни“, продължава разказа си Янко Йорданов. През студените месеци задължително за всички участници в лова се приготвя и горещ билков чай, след което гонките продължават.
Вечер, след приключване на лова, се прави разбор на изминалия ден. Инж. Йорданов споделя, че събира хората си, за да се види дали има някакви пропуски в програмата и те да бъдат изгладени на следващия ден. След като гостите си тръгнат се прави цялостно оценка на представянето. Служителите на стопанството сами посочват плюсовете и минусите на лова през изминалите дни и така пропуските стават все по-малко. Работата през следващите дни продължава, като след оценката на трофеите се прави окончателен анализ и въз основа на него започва подготовката за следващата група.
Заб. на редакцията: Публикуваме текста със съкращения.
Снимка: Архив на 24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТренинг за родители в Комплекса за социални услуги
Следваща статияПо-скъпи цигари: Вдигнаха най-масовите марки с 30 стотинки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here