дом Култура Обучителна програма за историята на родния край подготвят читалища

Обучителна програма за историята на родния край подготвят читалища

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Със съдействието на експерти от отдел „Култура“ при Община Шумен читалищни активисти работят по проект деца и ученици да бъдат запознати с културно-историческото наследство на Шуменския край. И да го преоткрият всеки по свой начин. Работно заглавие на обучителната програма е „Научено за писмената“.
Първият етап от този проект предвижда запознаване със създаването на старобългарската писменост и разпространението й по българските земи. Партньор по програмата е къщата музей „Панайот Волов“. Нетърпеливи да се запознаят с богатото минало на своя роден край ученици от две шуменски училища посетиха старата българска столица Велики Преслав. Първата спирка бе едно свято място манастирът „Св. Пантелеймон“ в местността Патлейна. Според исторически източници Светата обител е била построена от княз Борис I- Покръстител в края на IХ век. В този манастир е работил Константин Преславски, писател и книжовник, който станал епископ. Както и Йоан Екзарх и Черноризец Храбър. В обителта св.Наум е открил училище, където са подготвяни ученици, които по-късно стават учители, свещеници и видни книжовници . Тези факти шуменските ученици посрещнаха с изключителен интерес. Те не пропуснаха да посетят и друга забележителност в старопрестолния град, Кръглата Златна църква на цар Симеон. На по-късен етап любознателните ученици ще подготвят брошура, в която ще обобщят преживяванията си, докосвайки се до славното минало.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Пук“ очаква малки и големи зрители на безплатна прожекция в Регионалната библиотека
Следваща статияДепутати от ГЕРБ с открита приемна в град Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here