дом Здраве Обещание втори дубъл: Безплатни зъбни протези за възрастните

Обещание втори дубъл: Безплатни зъбни протези за възрастните

0
ДЯЛ

Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще се отпускат от 1 септември първоначално само за хората между 65 и 69–годишна възраст. За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции, възрастните хора няма да заплащат нито лев.
Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред „Монитор“ и уточни, че до тази придобивка за старите хора у нас се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.
Обещание за безплатни зъбни протези се чуха и през миналата година. Според проектонаредбата на тогавашния здравен министър д-р Илко Семерджиев, безплатни зъбни протези щяха да получат от 1 юли хората от 65 до 75 години. През месец юни обаче се оказа, че парите за тази цел в бюджета са недостатъчно и така идеята бе прехвърлена за реализация през 2018 година.
Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година, допълни д-р Шарков. В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпуска още 1 млн. лева, като общата сума, с която касата ще закупи дентални дейности в полза на здравноосигурените, е 157 млн. лева. Увеличението на средствата спрямо 2017 г. е с 10 млн. лева.
От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си. Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБившият шеф на „Напоителни системи“ получи условна присъда
Следваща статияДо 23 февруари: Безплатни изследвания за СПИН в РЗИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here