дом Здраве На 20 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ

На 20 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ

0
ДЯЛ

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на май, тази година преминава под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото!“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на диалог вътре в уязвимите общности и подкрепа на действащите политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги. От началото на тази година до 9 май са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни, с които носителите на ХИВ в страната са 2810 души. Съотношението на инфектираните е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90 процента от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3 процента – при инжекционна употреба на наркотици.
Припомняме, че във връзка с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, част от Националната АНТИСПИН кампания, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организира безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН.
До 25 май, всички желаещи могат да се изследват в РЗИ – Шумен, пл.”Освобождение” №1, ет.2, ст. №11 от 9.00 ч. до 16.00 ч.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДепутат спонсорира издаването на книги за родното си село
Следваща статияУсловни присъди за двама, причинили смърт при катастрофи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here