дом Общество Националният пленер по живопис „Шуменско плато“ събра творци от цялата страна

Националният пленер по живопис „Шуменско плато“ събра творци от цялата страна

0
ДЯЛ

За поредна година Националният пленер по живопис „Шуменско плато“ събра творци от цялата страна. Деветото издание на пленера се проведе на територията на Природен парк „Шуменско плато“. В него, след селекция взеха участие общо 10 автори. Шумен се представи с творците Деян Евтимов, Петьо Дамянов, Радослав Ценов, Светозар Чилингиров и Свилен Земеделски, а останалите участници са Елеонора Атанасова от Казанлък, Милена Младенова от Бяла, Наташа Кюпова от Пловдив, Павлина Сърбова от Ямбол и Николай Тодоров от Добрич.

Пленерът няма определена тематична или жанрова насоченост. Участниците имаха пълната свобода да реализират творческите си идеи. По време на пленера художниците са имали възможност да посетят забележителностите в Шумен и около него, откъдето са почерпили идеи за творбите си и са обменили контакти и опит с колегите си от другите градове. Творбите им са реалистични картни, колаж, художествен текстил, живопис, абстрактни картни с елементи от Шуменското плато и Мадарския конник.

„Един пленер, проведен в природния парк „Шуменско плато“, е нещо изключително интересно за нас. Правя своите картини от смесена техника върху платно, релефни, избирани са от природата, от древността. Използвам древни знаци, които вплитам в картините си. Тук успях да намеря и от едното, и от другото. Природата е в изобилие“, сподели своите впечатления Николай Тодоров участник в конкурса.

„Високата оценка, която продължаваме да получаваме ни дава самочувствието да излезем извън границите на страната. Оформя се една идея за 10 то юбилейно издание да поканим художници от други страни близки до България“, сподели Десислава Златева, началник на отдел “Култура, младежки дейности и спорт”.
Изложбата, с творби на участниците от пленера, е подредена на 2 етаж в Общината и ще остане до края на месец октомври. 10 от картините ще останат във фонда на Община, като 1 от тях ще е предназначена за фонда на Художествената галерия.
Организатори са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници. Пленерът е организиран с бюджет от културния календар на Общината за сумата от 5 500 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен е танц и красота: Започва Републиканският турнир по спортни танци
Следваща статияСимфониета представя: Премиерни български творби на шуменска сцена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here