дом Култура Младите виртуози Лия Петрова и Андриен Ла Марка с празничен концерт за...

Младите виртуози Лия Петрова и Андриен Ла Марка с празничен концерт за Деня на будителите

0
ДЯЛ

Лия Петрова – най-успешната млада наша цигуларка, която развива шеметна кариера в световен мащаб, ще зарадва шуменци с омайното си музициране. В Деня на народните будители 1 ноември тя, заедно с виолиста от Франция Адриен Ла Марка ще бъдат солисти на празничния концерт от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“. Лия споделя, че Шумен е изключително важен за нея, тъй като тук тя получава Първа награда и специална награда – майсторски лък от Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ през 2004 г., когато е само на 14 години. Оттогава насам тя не спира достойно да представя страната ни на най-престижните международни конкурси.
Програмата на празничния концерт е подчинена на епохата на Класицизма. В изпълнение на Лия Петрова ще чуем последния и най-знаменит цигулков концерт на Моцарт – № 5 в ла мажор. Французинът Адриен Ла Марка ще изпълни Концерт за виола и оркестър от Карл Филип Щамиц – немски композитор, чието творчество принадлежи към „майнхаймската школа“. Увертюрата от операта „Отвличане от сарая“ чудесно допълва празничната програма.
Младият виолист Адриен Ла Марка е носител на 3 специални награди от 10-то издание на „Лайнъл Тертис“, финалист на 16-то издание на „Й. Брамс“ /Австрия/, награда за най-добро изпълнение на творба на Уйлям Уолтън на конкурса „Уйлям Примроуз“ /2012/, лауреат на „Spedidam Generation“. Той е първият виолист, спечелил конкурса „Avant-Scènes“ в Париж. Успешно се изявява като камерен изпълнител на световната сцена. От особено значение е участието му в проекта „Chamber music connects the world“ /2010/, за който е избран от Гидон Кремер и в който си партнира с Андраш Шиф, Юри Башмет, Франц Хелмерсон и Гидон Кремер.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„KNOWHOWBG“ организира Работилница за предприемачи в Шумен
Следваща статияУченици и учители с открит урок по родолюбие в Областна администрация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here