дом Култура Коледа като символ на раждането на светлината

Коледа като символ на раждането на светлината

0
ДЯЛ

Раждането на Исус празнуват всички християни днес. Вярата в него обаче повтаря други по-древни култове. Каква е симвориката на Коледа и колко дълбоко във времето може да се открие първообраза на този празник? С тези въпроси се обърнах към семиотикът проф. Добрин Добрев. “Коледа е празника на раждането на слънчевото божество. В тези дни започва обръщането на годината. Слънцето започва да расте. Следи от тези вярвания откриваме в древен Египет, Персия, в Индия – култът към Митра. Това са култури, които са се водили от слънчевия календар“, обясни проф. Добрин Добрев и добави, че за разлика от тях ислямът и юдаизмът имат лунарен календар.
„Христос е въплащение на на умиращия и възкръсващ слънчев бог. Това е идеята и на култа към бога Митра. Митризмът носи идеята за реда в космоса. Същото е при християноството. Тук имаме светлина, която подрежда космоса“, обясни про. Добрин Добрев.
Коледната елха е символ на световното дърво. Връзката между света на живите и отвъдното. Звездата на върха на коледното дърво символизира светлината, която огрява пътя на Христос.
„Виждаме я над главите на светците и Христос като ореол. Това е една соларна традиция. В ранната християнска иконография има смесване на образа на Христос с образа на Митра“, разказа още проф. Добрин Добрев и добави, че слънчеви божества са били почитани в древни общества 14 века преди Христос.
Снимка: jpl.nasa.gov
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 2 000 именици празнуват на Коледа в община Шумен
Следваща статияБлагодетели от Украйна и Грузия обновиха шуменска църква

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here