дом Общество Кметът Христов заряза лозе в Деня на гроздето и виното (снимки, видео)

Кметът Христов заряза лозе в Деня на гроздето и виното (снимки, видео)

1
ДЯЛ

С ритуално зарязване на лози и тази година в Шумен бе отбелязан празникът на гроздето и виното. По традиция ритуалът се проведе в лозовия масив на един от най-известните винопроизводители у нас Цанко Станчев, който днес има и рожден ден. Честта да отреже първата лозова пръчка се падна на кмета Любомир Христов.
Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Димитър, който пожела изобилна реколта и и хубаво вино.
„Дано тази година бъде благодатна и да се роди добро грозде. През минала 2018 имаше изобилна продукция, но качеството на гроздето не беше добро, поради многото дъждове. Сухата есен обаче помогна на лозята и все пак произведохме добро вино“, каза Цанко Станчев.
Кметът Любомир Христов поздрави рожденика с двойния празник и му пожела здраве и богата реколта. „Трифон Зарезан е обичан и почитан празник у нас. На този ден празнуват лозари, винари, градинари и кръчмари. На всички тях желая здраве и благоденствие“, заяви градоначалникът.
В масив от 150 декара край Шумен Станчев отглежда 8 вида грозде, като най-много е от сорта Шардоне, има Пино ноар, Ризлинг, Димят и др.
„Преди години в област Шумен се отглеждаха около 50 000 декара лозя. Днес за съжаление са едва 5 000 декара, което е 10 пъти по-малко. В периода на прехода България загуби много от пазарите си и виното, което в момента се произвежда е много. Преди 30 години у нас се гледаха 1.5 милиона декара лозя. Сега са близо 150 хиляди, въпреки че по документи се водят около 400 хиляди, но много от тях не се гледат или са много стари“, коментира Цанко Станчев и добави, че се засаждат и нови лозови масиви. Създаването на един декар лозе струва около 5 000 лева. Банките обаче не го финансират. В последните години има европейски и български програми, които финансират лозарството, но пари се отпускат само при условие, че новите масиви се засаждат на базата на изкоренени стари насаждения.
„Въпреки всичко, българските вина са с много хубави и все по-качествени, защото конкуренцията у нас е изключително сериозна. В България има 360 изби и произвеждаме предимно за родния пазар. Това е огромна конкуренция. От новите лозя, които са с много хубави сортове, се произвежда вино на световно ниво“, обясни Цанко Станчев, но уточни, че лозарството е труден поминък и хората в бранша са все по-малко и лозята също намаляват. Специалистът коментира още, че високата себестойност е една от причините българските вина да не са конкурентноспособни на световния пазар. Той даде за пример Испания, където от декар лозе се добива над 2 тона грозде, а у нас реколтата е около тон от декар. „В света се произвежда повече вино, отколкото реално се консумира. У нас бутилка вино от среден клас върви около 4 евро, а на външния пазар цената е около 2.5 евро“, обясни Цанко Станчев, но с присъщата си енергичност добави, че цял живот е правил вино и гледал лозя и ще продължи да го прави, докато може.


24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРъст на приходите от нощувки в последния месец от 2018-та
Следваща статия132 шофьори останаха без книжки за различни нарушения през януари

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here