дом Общество Кауза: 11 общински съветници от Шумен ще подпомагат довършването на църквата във...

Кауза: 11 общински съветници от Шумен ще подпомагат довършването на църквата във Вехтово

0
ДЯЛ

11 съветници от всички групи в Общинския съвет в Шумен, с изключение на една, са попълнили декларации „Съгласие“, с които всеки месец от месечното им трудово възнаграждение ще им се удържат по 50 лв. за доизграждане на църквата в село Вехтово, установи репортерска проверка на 24shumen.com. Сумите ще бъдат превеждани на църковното настоятелство.
Идеята да бъде финансово подкрепен градежът на православния храм „Св.вмчк Димитър“е на общинския съветник от ДПС Сунай Садък. Той вече е попълни декларацията.
В документа, който е до председателя на ОбС всеки съветник, пожелал да подкрепи каузата, дава своето изрично писмено съгласие, сумата от 50 лв. от месечното трудово възнаграждение да бъде превеждана по сметката на църквата в банка ДСК.
„Чудесна идея е да се помага за строителството на храм. В по-голямата си част моите колеги, ще подкрепят начинанието“, заяви за 24shumen.com адвокат Метин Джамбазов, председател на групата съветници от ДПС.
Потърсихме и мнението на съветника от Атака Добрин Чайлев. Той припомни, че на последната сесия на Обс е направил предложение след увеличението на възнаграждението на съветниците, автоматично, със заплатите на кметовете на населени места, да бъде отделяна сума за благородни цели, като подпомагане на социални заведения.
„Обвиниха ме, че правя популистко предложение“, сподели Чайлев. Но въпреки, това той вече е попълнил декларация „Съгласие“.
Много добра идея, но съветниците не трябва да остават само с тази инициатива. Обществото трябва да знае, че ние работим за неговите интереси и полагаме усилия в тази посока, смята Чайлев.
Групата на БСП в местния парламент има резерви по въпроса.
„Нашият подход относно даренията е друг. Съпричастни сме, разбира се. Но след като направим дарение, тогава ще го оповестим“, заяви съветникът Веселин Пенчев, председател на БСП Шумен.
„Моето мнение е подобно. Имаме принципни различия в подхода. Трябва да се вземат предвид и нуждите на други църкви, а не както в случая, само на една. Опасявам се, че така се изпраща лош сигнал към обществото“, е позицията на председателя на групата на БСП в ОбС инж. Иван Йонков.
Той бе категоричен, че църковните настоятелства не трябва да се изолират, а да се поддържа контакт с тях.
Щом направим наше дарение ще обявим размера му и конкретната помощ, каза Йонков.
Инициаторът за декларациите Сунай Садък още от 2013-а година е в течение на изграждането на храма във Вехтово. Като общински съветник той присъствал на общоселските събрания, където е разискван този въпрос.
„След като приехме бюджета на Община Шумен, кметът на Вехтово Перихан Хълмиева ме попита дали има възможност за отделяне на средства за довършване на църквата в селото. Сумата, която спомена бе 15 хиляди лева“, сподели пред 24shumen.com съветникът Сунай Садък. Тогава той представил своята идея – по 50 лева да се заделят от възнагражденията на съветниците, след увеличението чрез попълване на декларации „Съгласие“.
Садък отправя призив към останалите 30 общински съветници, които все още не са попълнили декларации, да се включат в каузата в полза на православния храм.
Така с помощта на шуменските съветници селото ще има своя църква. А споменът местните хора да се молят в бирария, пригодена за ритуали, ще остане в миналото.
Дарения могат да бъдат направени на следната сметка:
IBAN: BG58STSA93000021103918
BIC: STSABGSF
“Банка ДСК АД”
Православен храм „Свети великомъченик Димитър”
село Вехтово

На снимката: Първа копка на храма във Ветово на 9 ноември 2018 година
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът поиска гаранции за бъдещето на Военния факултет в Шумен
Следваща статияУлици в Шумен и населени места без електрозахранване в сряда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here