дом Други Започна Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“

Започна Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“

0
ДЯЛ

61 награди ще бъдат раздадени на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, който започна на 22 октомври и ще продължи до 10 май 2019 г. Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.
Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас и 9-12 клас. Право на участие имат ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас; 9-12 клас.
Конкурсът включва две тематични области: ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол; здравословно хранене и физическа активност.
Всеки участник в конкурса следва да избере свое заглавие, в обхвата на горепосочените области. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск. Новото в регламента на Конкурса тази година е, че са предвидени общо шестдесет и една предметни награди.
Конкурсът ще протече в две фази. В рамките на първата фаза 22 октомври 2018 г. – 15 декември 2018 г. участниците трябва да изготвят и да изпратят до Министерството на здравеопазването своите проекти в следните области на превенцията на хроничните незаразни болести – „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2018 г. – 10 май 2018 г., ще се осъществи реализацията на проектите и тяхното отчитане. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса.
Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2019 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на министерствата и ПЕКБ. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни 2019 г.
Всяка от институциите-партньори в провеждането на Националния ученически конкурс, съгласно компетентностите и приоритетите си, номинира и осигурява предметни награди по 12 проекта, както следва: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 проекта във всяка от възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. Министерството на здравеопазването и Представителството на Европейската комисия в България осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.
Пълна информация за регламента на конкурса – изисквания за кандидатстване и участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите – може да намерите в прикачените файлове, както и на интернет-страниците на МОН, МК, ММС, МОСВ и ПЕКБ.
Регионалните здравни инспекции и регионалните инспекторати по образование в страната, както и регионалните инспекции по околна среда и водите са в готовност, както всяка година, да оказват необходимата помощ на участниците.
Инициативата е на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПланови прекъсвания на тока днес
Следваща статияОбщина Шумен обяви обществена поръчка за застрахователни услуги
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here