дом Други Заемаме фаталното 13-то място в използването на съвременните информационно-комуникационни технологии

Заемаме фаталното 13-то място в използването на съвременните информационно-комуникационни технологии

0
ДЯЛ

Изследване на използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) за 2018 година в област Шумен показва, че 70.5% от домакинствата ( при 72.1% средно за страната) имат достъп до интернет в домовете си. За периода 2010-2018 г. достъпът до интернет на домакинствата от областта се увеличава с 45.3 процентни пункта.
За целите на проучването са анкетирани 83 обикновени домакинства и 180 лица на възраст между 16 и 74 навършени години, от дванадесет населени места – 5 града и 7 села.
Изследването за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.
През 2018 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Кърджали (84.4%), а с най-нисък – област София (51.3%). По този показател област Шумен заема 13-то място сред всички 28 области в страната.
През 2018 г. в област Шумен 62.7% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично (63.6% средно за страната). Относителният дял на лицата, използващи регулярно интернет, е най-висок в област София (столица) – 76.8%, а най-нисък в област София – 44.0%.
Почти няма разлика в регулярното използване на интернет при мъжете и жените в област Шумен – съответно 62.9 и 62.4% (средно за страната – 64.9% при мъжете и 62.4% при жените).
Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на използване на глобалната мрежа. Докато 100.0% от лицата с висше образование и 77.6% от лицата със средно образование в областта са регулярни потребители, то едва 34.0% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.
През настоящата година 11.5% от лицата в област Шумен (22.2% средно за страната) използват интернет за взаимодействие с органите на държавната и местната власт (получаване на информация от уебсайт на публичната администрация; изтегляне и/или подаване онлайн на официални документи или формуляри). Този дял е най-висок в област Видин (37.6%), а най-нисък в област Разград (3.6%).
През 2018 г. в Североизточния район (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен), относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 навършени години, които са купували или поръчвали стоки или услуги по интернет през последните дванадесет месеца, достига 25.6% (20.8% средно за страната).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЯсни са първенците от конкурса „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден“
Следваща статияОбщина Шумен готви проект за нов стадион на мястото на стария
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here