дом Култура Жива картина на Петльовден ще пресъздаде НД „Традиция“

Жива картина на Петльовден ще пресъздаде НД „Традиция“

0
ДЯЛ

С пресъздаване на жива картина членовете на Национално дружество „Традиция“ -клон Шумен ще отбележи Петльовден.
Инсценизацията ще бъде днес от 11.00 часа на пешеходната зона до Областна администрация. Във възстановката ще участват членовете и на СНЦ „Жива история“.
Празникът на мъжките рожби, който се отбелязва у нас на 2 февруари, води началото си от епохата на турското робство.
Този празник е с регионално разпространение. Чества се в източно-българската етническа територия – от Одринско и Лозенградско до Добруджа.
И до днес Петльовден се празнува като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на българския род.
Още от есента се определя един петел за „баща“ и друг – наречен за Петльовден.
Петелът – курбан се принася от майката на момчето. С кръвта му се опръсква прага на къщата и се слага кръстен знак на челото на момчето – за здраве. На момчето се дава да се докосне до острието на ножа.
Жените, които нямат мъжка рожба, също празнуват на този ден, но си носят петела в къща с момче – там да им го заколят, като вярват, че така ще се сдобият с момче да продължи рода им.
По традиция на този ден не се докосва нищо остро – нож, брадва, ножица, куки. Вярва се, че така децата няма да се родят с белези и ще са здрави. Единственият паметник на петела е в село Голица, Варненско.
Снимка: pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСретение Господне отбелязва църквата, днес е и Петльовден
Следваща статияОдрин посреща… на български с оферта „до гащите ви даваме”!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here